Hyppää sisältöön

Poikkeuksellinen syksy: Suomessa on vietetty termistä kesää ja termistä talvea samanaikaisesti

Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi alle 10 asteen.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Käsivarren Lapissa alkoi terminen syksy 2. syyskuuta. Sitä ehti kestää kuitenkin ainoastaan pari viikkoa, ennen kuin syksy otti harppauksen termiseen talveen jo 15. syyskuuta.

– Tyypillisesti terminen syksy alkaa Lapissa elokuun puolivälissä ja terminen talvi puolestaan lokakuun puolessa välissä. Termistä syksyä kestää pari kuukautta, joten sikäli tämä syksy on ollut Lapissa poikkeuksellinen, sanoo Ylen meteorologi Anniina Valtonen.

Syksy ei ole ollut poikkeava kuitenkaan vain Lapissa. Meteorologi pitää erikoisena sitä, että Suomen eri kolkissa vietettiin samaan aikaan termistä kesää ja termistä talvea.

– Kahden päivän ajan eli 15.-17. syyskuuta etelä- ja länsirannikolla oli vielä käynnissä terminen kesä, kun käsivarressa oli jo siirrytty termisen talven puolelle, Valtonen toteaa.

Kuva: Grafiikka: Tanja Ylitalo / Yle

Hänen mukaansa terminen syksy alkoi tänä vuonna etelässä hiukan tavallista aikaisemmin, useimmiten se saavutetaan vasta 22. syyskuuta jälkeen.

Termiset vuodenajat (siirryt toiseen palveluun) määritellään vuorokauden keskilämpötilojen perusteella. Suomessa termisistä vuodenajoista tavallisesti pisin on talvi ja lyhyin kevät.

Termisen syksyn katsotaan alkaneen, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi 10 asteen alapuolelle.

Terminen talvi puolestaan alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi 0 asteen alapuolelle.

Lue lisää