Hyppää sisältöön

Viljelijä käytti laitonta tuholaismyrkkyä, jolla tuotetut kasvikset päätyivät kauppoihin – käräjäoikeus tuomitsi terveysrikoksesta

Kahden kymenlaaksolaisen vihannespuutarhan toimitusjohtaja tuomittiin terveysrikoksesta sakkoihin.

Kauppoihin päätyi kaksi vuotta sitten muun muassa jääsalaattia, jonka sisältämät myrkkymäärät voivat aiheuttaa ihmisille vakavia hermostollisia haittavaikutuksia. Arkistokuva. Kuva: Mirva Korpela / Yle

Kahden kymenlaaksolaisen kauppapuutarhan toimitusjohtaja on tuomittu sakkoihin terveysrikoksesta. Kymenlaakson käräjäoikeus antoi tuomion maanantaina.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi miehen, koska puutarhoilla käytettiin tahallisesti Suomessa kiellettyä kasvinsuojeluainetta.

Kauppoihin päätyi kaksi vuotta sitten esimerkiksi salaattia, jossa oli liian paljon jäämiä imidaklopridi-torjunta-aineesta. Noin 1 440 kappaleen salaattierä oli käsitelty Admire-kasvinsuojeluaineella, jota Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ei ole hyväksynyt käytettäväksi Suomessa.

Salaattikerät sisälsivät 6,9 mg/kg imidaklopridia, kun suurin sallittu enimmäismäärä olisi ollut 2 mg/kg.

Tuotannossa on lisäksi käytetty nitraattia sisältävää kasvinsuojeluainetta.

Erä rucolaa on sisältänyt 8 600 mg/kg nitraattia, vaikka nitraatin sallittu enimmäismäärä olisi ollut 6 000 mg/kg. Rucola-erän suuruus on ollut noin 228 ruukkua, ja ne toimitettiin kauppoihin kuluttajille myytäviksi.

Käräjäoikeus ei uskonut vahinkoa

Tuomittu kiisti syytteen tahallisuuden käräjäoikeudessa. Hänen mukaansa kysymys oli vahingosta ja puutarhalla sattui ruiskutusvirhe.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin todistajanlausunnon ja kirjallisten todisteiden perusteella, että toimitusjohtaja menetteli tahallisesti ruiskuttaessaan salaatteihin kiellettyä kasvinsuojeluainetta.

Käräjäoikeuden mukaan terveyshaittojen aiheutuminen ihmisille olisi edellyttänyt tavallista runsaampaa salaatinsyöntiä, mutta terveysriskiä ei voitu sulkea kokonaan pois etenkään lasten osalta.

Jääsalaatin sisältämille imidaklopridijäämille altistuminen syömällä voi lyhytaikaisesti aiheuttaa ihmisille vakavia ja välittömiä hermostollisia haittavaikutuksia.

Rucola-erän sisältämän nitraatin saanti puolestaan voi aiheuttaa ihmisille nautittuna methemoglobinemiaa. Se on hemoglobiinin muoto, jonka kyky kuljettaa happea on huono. Se voi olla erityisesti pienille lapsille vaarallista. Ihmisille voi aiheutua myös ihonvärin sinertymistä.

Toimitusjohtajalle tuomittiin maksettavaksi viisikymmentä päiväsakkoa, mikä tarkoittaa 300 euroa. Lisäksi vastaajan on suoritettava valtiolle rikosuhrimaksu, 80 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

.
.