Slovakian pysäyttänyt kaksoismurha: Toimittajan ja tämän kihlatun ampumisesta syytteet neljälle

Slovakian johtavien poliitikkojen yhteyksistä rikollisjärjestöihin kirjoittanut toimittaja ja hänen tyttöystänsä ammuttiin kuoliaaksi kotonaan viime vuonna.

Slovakia
Slovakialaisten yhteyksiä Italian mafiaan tutkinut toimittaja Ján Kuciak murhattiin helmikuussa 2018. Mustissa kehyksissä on Ján Kuciakin ja hänen tyttöystävänsä Martina Kusnirovan kuva Slovakian suurlähetystön ulkopuolella Berliinissä maaliskuussa 2018.
Korruptiota tutkinut toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa 2018. Mustissa kehyksissä on Kuciakin ja Kušnírová kuva Slovakian suurlähetystön ulkopuolella Berliinissä maaliskuussa 2018.Felipe Trueba / EPA

Slovakialaisen tutkivan toimittajan ja tämän kihlatun murhasta on nostettu syytteet neljää ihmistä vastaan. Syytettyjen joukossa on myös tunnettu liikemies Marián Kočner, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ján Kuciak, 27, ja hänen tyttöystävänsä Martina Kušnírová, 27, ammuttiin kotonaan lähellä pääkaupunki Bratislavaa helmikuussa 2018. Kuciak kirjoitti muun muassa Slovakian johtavien poliitikkojen yhteyksistä rikollisjärjestöihin.

Lue myös: Slovakialaisten Jánin ja Martinan piti mennä toukokuussa naimisiin – sen sijaan heidät ammuttiin, ja nyt mielenosoittajat vaativat politiikkaa ilman korruptiota

Kaksoismurha käynnisti Slovakiassa suurimman mielenosoitusaallon sitten kommunismin kaatumisen 30 vuotta sitten. Pääministeri ja sisäministeri joutuivat eroamaan murhan seurauksena.

Kolme syytetyistä, heidän joukossaan liikemies Kočner, ovat kiistäneet murhasyytteet. Neljäs syytetyistä on myöntänyt järjestäneensä pariskunnan murhan. Viimeisin syytetty on tehnyt syyttäjän kanssa sopimuksen ja todistaa oikeudenkäynnissä kolmea muuta syytettyä vastaan.

Syyttäjien mukaan murhat tilasi liikemies Kočner, joka oli useiden Kuciakin kirjoittamien juttujen keskiössä. Kočner on kiistänyt tilanneensa murhat.

Mikäli nelikko todetaan syylliseksi murhaan, uhkaa heitä elinkautinen vankeustuomio.

Lue myös:

BBC: Jan Kuciak: Four charged over murder of journalist and fiancée (siirryt toiseen palveluun)