Ennusteet: Pääministeri Trudeaun liberaalit muodostavat Kanadan seuraavankin hallituksen – puolue menettää kuitenkin enemmistöasemansa

Kanadan yleisradioyhtiön ja muiden tiedotusvälineiden ennusteiden mukaan liberaalit joutuvat muodostamaan vähemmistöhallituksen.

Kanadan politiikka
Justin Trudeau juhlii vaalivoittoa kannattajiensa ympäröimänä.
Justin Trudeau juhlii vaalivoittoa kannattajiensa ympäröimänä.Valerie Blom / EPA

Kanadan yleisradioyhtiön CBC:n ennuste parlamenttivaalien tuloksesta tuli sen jälkeen, kun maan itäosassa vaalihuoneistot olivat sulkeutuneet tiistaiaamuna. Näin liberaalit säilyisivät Kanadan parlamentissa suurimpana puolueena, vaikka menettäisivätkin paikkoja.

– Kanadalaiset ovat äänestäneet edistyksellisen ohjelman ja vahvan ilmasto-ohjelman puolesta, pääministeri Justin Trudeau sanoi ensikommenteissaan.

Liberaalit odotetaan voittavan uuteen parlamenttiin 156 paikkaa eli 21 paikkaa vähemmän kuin nykyisessä parlamentissa. Konservatiivit kasvattavat paikkamääränsä 95:stä 122:een.

Kanadan parlamentissa on 338 paikkaa ja enemmistöön tarvittaisiin 170 paikkaa.

Muiden kanadalaisten tiedotusvälineiden ennusteet ovat samansuuntaisia.

Vaalihuoneistot kaikkialla Kanadassa ovat nyt sulkeutuneet. Jos tulos säilyy ennusteen mukaisena, se on torjuntavoitto pääministeri Justin Trudeaulle.

Politiikan tutkija David Moscrop sanoo, että vaaleissa liberaalit saivat saivat äänestäjiltä ansaitusti piiskaa.

–Kun puolueet pakotetaan yhteistyöhön parlamentissa, ne yleensä saavat aikaan hyviä tuloksia, Moscrop sanoo.

Skandaalien ryvettämän Trudeaun arveltiin etukäteen jopa mahdollisesti menettävän paikkansa. Jos näin olisi käynyt, kyseessä olisi ollut ensimmäinen kerta yli 80 vuoteen, kun ensimmäisen kauden pääministeri olisi jäänyt vaille jatkokautta.

Pääministeri Justin Trudeau kävi antamassa äänensä perheensä kanssa Montrealissa.
Valerie Blum / EPA

Lue tästä, mitä Justin Trudeaun suomalainen matkakumppani kertoo yhteisestä nuoruuden seikkailusta Afrikan halki

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jo onnitellut Trudeauta vaalivoitosta. Trump sanoo odottavansa yhteistyötä naapurimaan johtajan kanssa.

Mielipidemittauksissa Trudeaun liberaalipuolue ja Andrew Scheerin konservatiivit olivat lähes tasoissa. Ennusteen mukaan konservatiivit vahvistavat äänimääräänsä ja paikkalukuansa, mutta tulos on puolueelle pettymys. Se kuitenkin jatkaa pääoppositiopuolueena.

– Konservatiivit tekivät perustavanlaatuisen virheen, kun he vastustivat päästöveroa. Kun puoli miljoonaa kanadalaista lähtee ilmaston puolest akaduille, sillä on vaikutusta, arvioi konservatiivien suoritusta entinen konservatiivisenaattori Hugh Segal.

Vaalivoittajiin lukeutuu myös Bloc Québécois, joka vahvistaa asemaansa parlamentissa. Puolue yrittää edistää ranskankielisen Québecin itsenäistymistä, joskin näissä vaaleissa se pehmensi itsenäisyyskantaansa.

Bloq Québécois nosti Quebecissa paikkamääräänsä 10:stä 32:een. Se saattaa olla tärkein yksittäinen syy, miksi liberaalit menettivät enemmistön parlamentissa.

Kanadan konservatiivipuolueen puheenjohtaja Andrew Scheer kuvattuna vaalitilaisuudessa  Richmond Hillissä 19. lokakuuta.
Kanadan konservatiivipuolueen puheenjohtaja Andrew Scheer kuvattuna vaalitilaisuudessa Richmond Hillissä 19. lokakuuta. Warren Toda / EPA

Ennustettu tulos heikentää pääministeri Trudeaun asemaan, sillä hän joutuu hakemaan päätöksille parlamentissa tukea pienemmistä puolueista. Avainasemassa on mielipidemittauksissa kolmantena oleva Uusi demokraattinen puolue (NDP).

Valtiotieteen professori Conrad Winn Carletonin yliopistista arvioi, että Trudeaulla on edessään vaikeuksia.

– Trudeaulle etua on siitä, että pääoppositiopuolueilla on heikko johto ja siksi ne eivät pystyneet haastamaan häntä, Winn sanoo.

Hallitusneuvotteluista odotetaan tasaisien vaalien myötä erittäin vaikeita, ja niiden ennakoidaan kestävän viikkokausia.

Lue myös:

Skandaalit ryvettivät kultapojan – Kanadan Justin Trudeau oli maailmallakin ihailtu supertähti, mutta harha-askeleet toisensa perään uhkaavat jatkokautta

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT