Bolivian presidentinvaalien ääntenlaskun keskeyttäminen aiheuttaa mellakoita – pinteessä olleen Moralesin tilanne koheni hämmentävän aikalisän jälkeen

Bolivian vaalilautakunta ei ole antanut minkäänlaista selitystä siitä, miksi se yllättäen keskeytti lähes vuorokaudeksi ääntenlaskennan.

Bolivia
Moralesin ja Mesan kannattajat odottivat presidentinvaalien tuloksen selviämistä pääkaupungissa La Pazissa.
Moralesin ja Mesan kannattajat odottivat presidentinvaalien tuloksen selviämistä pääkaupungissa La Pazissa.Martin Alipaz / EPA

Boliviassa presidentivaalit ovat ajautuneet hämmentävään tilanteeseen.

Maan vaaliviranomaiset jatkoivat aamuyöllä Suomen aikaa lähes vuorokauden tauon jälkeen vaalien ääntenlaskua.

Bolivian vaalilautakunnan tuoreimmat tiedot kertoivat, että istuva presidentti Evo Morales voittaisi sittenkin niukasti vastaehdokkaansa Carlos Mesan jo ensimmäisellä kierroksella.

Bolivian lain mukaan vaalien ratkeaminen ensimmäisellä kierroksella vaatii, että kärkiehdokkaiden välillä olisi vähintään 10 prosenttiyksikön ero.

Vielä vuorokausi sitten näytti vahvasti siltä, että vaalien tulos siirtyisi toiselle kierrokselle, kun äänistä oli laskettu 85 prosenttia. Morales ei toiselle kierrokselle halua, sillä hän pelkää opposition yhdistävän niissä voimansa, kertoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Bolivian vaalilautakunta ei ole antanut minkäänlaista selitystä siitä, miksi se yllättäen keskeytti lähes vuorokaudeksi ääntenlaskennan. Arvostelijat arvioivat vaaliviranomaisten toimineen näin manipuloidakseen ääniä, jottei Morales joutuisi riskialttiille toiselle kierrokselle. Eri puolilla maata on järjestetty lukuisia protesteja vaalilautakunnan toiminnan vuoksi.

Käänne johti jo mellakoihin

Vastaehdokas Carlos Mesa on ilmoittanut, ettei hän hyväksy vaalitulosta. Mesa syyttää Bolivian hallitusta vaalivilpistä.

Tilanne on johtanut jo mellakoihin Boliviassa. Väkijoukko sytytti vaalilautakunnan toimitiloja tuleen eteläisessä Sucren kaupungissa. Moralesin kannatajien ja vastustajien yhteenotoista kerrotaan muualtakin maasta.

Ensi kerran presidentiksi vuonna 2005 valittu Morales pyrkii jo neljännelle presidenttikaudelleen. Vuonna 2016 hän järjesti kansanäänestyksen virkakausirajan poistamisesta, mutta hävisi äänestyksen. Presidentin tukijoiden miehittämä perustuslakituomioistuin kuitenkin mitätöi tuloksen ja antoi luvan uuteen kauteen.

Aiheesta lisää:

Guardian: Bolivia: confusion over election results sparks fear and protests (siirryt toiseen palveluun)

Morales johtaa ääntenlaskentaa Boliviassa – vaalit etenemässä toiselle kierrokselle

Lähteet: AP, Reuters