1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Siilinjärvi

Avoimia päiväkoteja uhkaa lakkautus Siilinjärvellä – vanhemmat vastustavat: "Täällä saa parasta vertaistukea"

Siilinjärven kunta aikoo lopettaa avoimen varhaiskasvatustoiminnan säästösyistä.

Siilinjärvi
Tiia Ikäheimonen (vas.) ja runsaan vuoden ikäinen Leo, Jani Hartikainen, 3-vuotias Ninni Pohjola sekä Tiia-Maria Pohjola ja Eevi 7 ,5 kuukautta ovat Siilinjärven Vuorelan avoimen päiväkodin vakiokävijöitä.
Tiia Ikäheimonen (vas.) ja runsaan vuoden ikäinen Leo, Jani Hartikainen, 3-vuotias Ninni, Tiia-Maria Pohjola ja Eevi 7 ,5 kuukautta ovat Siilinjärven Vuorelan avoimen päiväkodin vakiokävijöitä.Varpu Mäntymäki / Yle

Avoimet päiväkodit aiotaan sulkea Siilinjärvellä. Kunta suunnittelee lopettavansa säästösyistä avoimien päiväkotien toiminnan Siilinjärven keskustassa, Harjamäessä ja Vuorelassa.

Vanhemmat ovat laatineet sivistyslautakunnalle vetoomuksen avointen päiväkotien puolesta, jossa korostetaan toiminnan tärkeyttä perheiden jaksamisen ja vertaistuen kannalta.

Samaa painottavat Vuorelan avoimen päiväkodin vakiokävijät.

– Täällä saa parasta vertaistukea kotiäitinä olemiseen. Tässä tulee myös yhteisöllisyyttä. Aina on oikeastaan samat äidit ja lapset täällä, Tiia-Maria Pohjola sanoo.

Isiäkin avoimissa päiväkodeissa käy. Yksi heistä on Jani Hartikainen, jolle avoin päiväkoti tuo vaihtelua päivään.

– On muutakin kuin oma koti ja toimet siellä. Sosiaalistumien on lapsille hyvä, ja itsekin saa täällä juttuseuraa. Ei aina tarvitse pelkästään oman vaimon kanssa jutella.

Avointen päiväkotien sulkeminen tuo sadantuhannen säästöt vuodessa

Siilinjärven kunnan talouden arvioidaan jäävän tänä vuonna yli kymmenen miljoonaa euroa pakkasen puolelle. Kunta on aloittanut tilanteen vuoksi koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut.

Monet kunnan tehtävät ovat lakisääteisiä, ja niistä on kunnan sivistysjohtaja Antti Jokikokon mukaan vaikea nipistää. Sen vuoksi säästökohteita etsitään vapaaehtoisista palveluista, kuten avoimesta varhaiskasvatuksesta.

– Saamme säästöä reilut satatuhatta euroa vuodessa avoimen varhaiskasvatuksen lakkauttamisella.

Suunnitelmissa on, että avoin varhaiskasvatustoiminta lakkautetaan ensi elokuussa. Sivistyslautakunta käsittelee asiaa tänään tiistaina tulevien vuosien talousarvioraamin yhteydessä.

Siilinjärvelle on hiljattain avattu Perheentalo, mutta se ei Pohjolan mukaan korvaa avoimia päiväkoteja.

– Perheentalon aukioloajat ovat erilaisia. Ne eivät aina avaudu heti yhdeksältä, ja aktiviteettiä kaivataan jo heti tähän aamuun.

Lue seuraavaksi