1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asuinalueet

Kajaaniin suunnitellaan yhteisöllistä ja puurakenteista kaupunkikorttelia – "Tämä on rajat rikkovaa toimintaa"

Kaupunkilaisten kommentteja uudesta asuinalueesta havitellaan nettikyselyn avulla.

Kajaanin keskustaan suunniteltava uusi asuinalue halutaan rakentaa puusta. Havainnekuva. Kuva: Luo Arkkitehdit Oy

Kajaanin kaupungin Sammonkaari-hankkeessa suunnitellaan entisen linja-autoaseman paikalle kaupunkikorttelia, jossa olisi asuntojen lisäksi mahdollisesti myös päivittäistavarakauppa, ravintola ja hoivapalveluita.

Alustavien suunnitelmien mukaan paikalle rakentuu sekä vuokra- että asumisoikeusasuntoja yhteensä 17 000 kerrosneliömetrin verran. Tarkoituksena on tehdä korttelista yhteisöllisen asumisen kohde.

– Yhteisöllisyys on kaupunkikehityksessä tämän päivän sana. Tiivis kaupunkirakentaminen, jota tehdään yhdessä asukkaiden ja palveluntuottajien kanssa kannustaa yhteisöllisyyteen. Mahdollisuuksia on paljon, ja lopputulos riippuu toteuttajista, projektipäällikkö Toni Pöllänen sanoo.

Tavoitteena on, että uusi kaupunkikortteli rakentuisi pääasiassa puusta.

– Ekologisuus on nykypäivän juttu, ja rakentamisessakin pitää ottaa ympäristö huomioon, Pöllänen toteaa.

Yhteisöllisyyden lisäämiseksi Kajaanin kaupunki on käynnistänyt kyselyn (siirryt toiseen palveluun), jossa kaupunkilaiset saavat omalta osaltaan vaikuttaa korttelin tulevaisuuteen. Kyselyssä voi muun muassa ehdottaa kortteliin tarvittavia palveluita.

– Totta kai haluamme kysyä minkälaisia asioita tulevaisuuden korttelialueella halutaan nähdä. Näin varmistetaan, että korttelista tulee oikeasti kaupunkilaisten näköinen.

Hankkeessa on järjestetty jo työpajoja, joissa uuden asuinalueen mahdollisuuksia on pähkäilty useiden toimijoiden voimin.

– Yhteiskehittäminen on otettu positiivisesti vastaan, ja se on nähty hyvänä tapana toimia. Tämä on rajat rikkovaa toimintaa, jossa otetaan kaikki osa-alueet huomioon, Pöllänen sanoo.

Mikäli kaikki sujuu hyvin, voi uuden korttelin rakentaminen olla käynnissä jo vajaan kahden vuoden päästä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)