Työllisyys vahvistunut Etelä-Hämeessä syksyllä

Hämeen TE-keskuksen mukaan avoimia paikkoja on tullut syyskuussa lähes 2900. Avoimista paikoista suurin osa on ollut yrityksissä.

työttömyys
Miehet tekevät kivityötä.
Monet kantahämäläiset käyvät mm. rakennustöissä pääkaupunkiseudulla. Vuosi sitten rakennettiin taidemuseo Amos Rexia. Henrietta Hassinen / Yle

Työttömyys vähenee niin Kanta- kuin Päijät-Hämeessä muuta maata nopeammin. Syyskuun lopussa Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli runsaat 16 000 työtöntä työnhakijaa.

Vuoden 2018 vastaavasta ajasta työttömien määrä Kanta- ja Päijät-Hämeessä on vähentynyt yli 1 100 työnhakijalla. Syyskuun 2019 lopussa Kanta-Hämeessä on ollut hieman yli 6 000 työtöntä työnhakijaa ja Päijät-Hämeessä runsaat 10 000.

Valtakunnallisesti nopeimmin työttömyys laski syyskuussa Varsinais-Suomessa, Hämeessä, Etelä-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Pirkanmaalla työttömien määrä kasvoi yllättäen neljällä prosentilla elokuusta.

Avoimet paikat täyttyvät Hämeessä

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin Hämeen TE-toimistoon syyskuun aikana lähes 2 900 eli 14 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Paikkoja oli eniten palvelu- ja myyntityöntekijöiden, rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ja muiden työntekijöiden ammattiryhmissä.

Työpaikkoja täytettiin runsaat 1 700. Suurin osa avoimista paikoista on ollut yrityksissä.

Hämeessä nyt vahvin työllisyys 10 vuoteen

Työllisyys on Etelä-Hämeessä vahvistunut pari vuotta peräkkäin. Tilanne on selvästi parempi kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

Työttömyys lähti jyrkkään kasvuun vuonna 2009 kansainvälisen talous- ja finanssikriisin seurauksena. Suomessa työttömyys alkoi kasvaa hyvin nopeasti loppuvuodesta 2009, kun yrityksissä ja kunnissa vedettiin investointisuunnitelmat kassakaappeihin ja vientituotteiden kysyntä hyytyi kansainvälisillä markkinoilla.

Loppuvuodesta 2009 Kanta-Hämeessä oli lähes 8 700 työtöntä työnhakijaa ja työttömyysaste yli 10 prosenttia. Päijät-Hämeessä työttömiä työnhakijoita loppuvuodesta 2009 oli noin 13 prosenttia ja työttömiä työnhakijoita noin 14 000.

Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2009 lopussa Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä yhteensä vajaa tuhat.