Vuosituhannen vaihteen asfalttikartellista uusi päätös – KKO pani kartelliyritysten liiketoiminnan ostaneet firmat vastuuseen

Valtio ja kunnat maksoivat kartellissa mukana olleille yhtiöille ylihintaa urakoista.

kartellit
Asfalttia asennetaan tiehen.
KKO pyysi asfalttikartellipäätökseen ratkaisuohjetta Euroopan unionin tuomioistuimelta. Kuvituskuva.Yle

Korkein oikeus on antanut ennakkopäätöksen Suomessa vuosituhannen taitteessa olleesta asfalttikartellista. Kyse oli tällä kertaa siitä, pitääkö Skanska Asfaltin, NCC Industryn ja Asfaltmixin maksaa korvauksia Vantaan kaupungille. Nämä kolme yhtiötä olivat hankkineet yrityskaupoilla asfalttikartelliin osallistuneiden, jo kuopattujen yhtiöiden liiketoimintaa.

KKO pyysi ratkaisuohjetta Euroopan unionin tuomioistuimelta ja päätti, että yrityskaupan jälkeen tytäryhtiön liiketoiminnan mukana emoyhtiöille siirtyi myös korvausvastuu vahingoista. KKO palautti asian tällä evästyksellä hovioikeuden ratkaistavaksi.

Kartelli toimi hovioikeuden päätöksen mukaan vuodesta 1994 paikallisesti ja ainakin vuodesta 1997 valtakunnallisesti maaliskuuhun 2002 saakka. Kartellissa yhtiöt sopivat markkinoiden jakamisesta ja hinnoista. Tämä johti siihen, että tietöitä tilanneet valtio ja lukuiset kunnat maksoivat yhtiöille ylihintaa urakoista.

Lue lisää:

Lemminkäinen hakee valituslupaa asfalttikartellin korvauksista

Osa kunnista jää nuolemaan näppejään – hovioikeus alensi asfalttikartellin vahingonkorvauksia

KKV esittää kartellien kriminalisointia – Emeritusprofessori: Se on kuin petos, josta ei joudu henkilökohtaiseen vastuuseen