1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nuohous

Jos nuohousajan haluaa määrätä itse, voivat hinnat nousta syrjäseudulla pilviin – "Kun matkat pitenee, niin hinnat nousee"

Lakiuudistus toi myös asiakkaalle entistä enemmän valinnanvapautta nokikolareiden suhteen.

Nuohoojan valinta on nyt vapaampaa, mutta niin on myös työn hinnoittelu. Kuvituskuva. Kuva: Zoonar GmbH / Alamy

Pelastuslakiuudistuksen myötä käytössä ollut piirinuohousjärjestelmä päättyi ja nuohouksessakin siirryttiin sopimusehtoiseen malliin. Tämä tarkoittaa sitä, että muun muassa hinnansääntely poistui ja nyt jokainen nuohooja voi määritellä hintansa itse.

– Kyllä se varmaan on niin, että haja-asutusalueet kärsii. Kun matkat pitenee, niin hinnat nousee, Kajaanin Nuohous Oy:n yrittäjä Kai Tähtinen toteaa.

Nuohousta suositellaan omakotitaloihin kerran vuodessa ja vapaa-ajan asuntoihin kerran kolmessa vuodessa.

Nykymallissa asiakas voi itse valita nuohoojan kaikista tarjolla olevista palveluntarjoajista. Aiemmin tietyt nuohoojat hoitivat tietyn alueen hormit, ja saivat hyvin itsenäisesti tehdä aikatauluja siten, että samalla reitillä on useampia kohteita.

– Valinnanvapaus voi johtaa siihen, että ihmiset haluavat määrätä myös nuohousajan ja siten tulee enemmän edestakaisin ajoa, mikä ilman muuta nostaa hintoja, Tähtinen pohtii.

Suomussalmelainen nuohooja Matti Niskasen toteaa, että jos asiakas haluaa nuohouksen ajalle, joka ei sovi hänen kierrolleen, tulevat matkakulut päälle.

– Jos mennään samoin kuin ennen, että nuohooja soittaa ja saadaan nuohottua yksi alue kerrallaan, niin silloin eivät kulutkaan nouse, Niskanen sanoo.

Niskanen uskoo, että nuohouksen kustannukset nousevat pilviin, mikäli matkakustannuksia aletaan periä.

– Jos nuohouksen perusmaksu on 50 euroa ja siihen lyödään päälle vielä 40–50 euroa matkakuluja, niin kyllähän se menee kohtuuttomaksi, Niskanen toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)