1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kurdit

Pidätysaallot kurdipoliitikkoja vastaan kiihtyvät Turkissa

Kurdien asuttamilla paikkakunnilla kaupunginjohtajia on pidätetty ja tilalle on asetettu Erdoğanin hallinnon virkamies.

Kurdit
Kansan demokraattisen puolueen (HDP) kannattajat kantavat Selahattin Demirtasin kuvaa mielenosoituksessa 3. helmikuuta 2019.
Kurdipuolue HDP:n puheenjohtaja Selahattin Demirtaş pidätettiin Turkissa vuonna 2016. Hän on yhä vangittuna. Sedat Suna / EPA

Turkin hyökättyä Koillis-Syyrian kurdialueille on presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallinto myös kiihdyttänyt kurdipolitiikan tukahduttamista kotimaassa.

Viime päivinä useita kurdikaupunginjohtajia on Turkissa pidätetty Irakin raja-alueilla sekä Syyrian rajan tuntumassa.

Tiistaihin mennessä ainakin kahdelletoista paikkakunnalle Kaakkois-Turkissa oli määrätty kaupungin johtoon Erdoğanin hallinnon virkamies korvaamaan vaaleilla valittu kaupunginjohtaja.

Syytetään PKK:n tukemisesta

Varhain maanataiaamuna Turkin poliisi pidätti myös Kaakkois-Turkin suurimman kurdikaupungin Diyarbakirin kaupunginjohtajan Adnan Selçuk Mizraklin, joka oli poistettu virastaan jo elokuussa. Samassa operaatiossa pidätettiin myös kolme muuta kaupunginjohtajaa.

Pidätetyt kaupunginjohtajat olivat kaikki kevään paikallisvaaleissa valittuja, mutta viranomaiset syyttävät heitä aseellisen kurdijärjestön PKK:n avustamisesta.

Turkki perustelee myös Syyria-operaatiotaan PKK:n kukistamisella: kurdijärjestö on listattu terroristijärjestöksi sekä Turkissa, EU:ssa että Yhdysvalloissa.

Ylen haastattelema kaupunginjohtaja pidätetty

Yksi pidätetyistä on Ylen viime viikolla televisioon haastattelema Nusaybinin kaupunginjohtaja Semire Nergiz.

Hän oli Ylen haastattelussa äärimmäisen varovainen ilmaistessaan huolensa Turkin operaatioista – sotatoimien arvostelemisesta voi tavallinen kansalainenkin joutua vaikeuksiin.

– Me emme näe itseämme politiikkoina, me keskitymme ongelman humanitääriseen puoleen, Nergiz painotti.

Nusaybiniin iskeytyi operaation alkupäivinä kymmeniä kranaatteja ja 11 asukasta sai surmansa. Iskujen jälkeen kaupunginjohtajat perustivat kriisikeskuksen, mutta sekin on nyt suljettu viranomaisten toimesta.

– Haluamme rauhaa. Olimme toivoneet, että ongelma ratkaistaisiin diplomatialla, mutta valitettavasti se johti taisteluihin, Nergiz sanoi.

Turkin sisäministeri Suleyman Soylu.
Turkin sisäministeri Süleyman Soylu vihjasi kesällä, että hän pystyy tarvittaessa laittamaan Istanbulin kaupunginjohtajaksi nousseen oppositiojohtajan kuriin. Nyt puhdistuskampanjan kohteeksi ovat joutuneet kurdikaupunginjohtajat.Ahmet Bolat / AOP

Kyse ei ole vain sotaoperaatiosta ja sen kritisoimisesta. Turkki aloitti kampanjan kurdipuolue HDP:tä (Kansojen demokraattinen puolue) vastaan rytinällä vuonna 2016 pidättäen puolueen silloisen johtajan Selahattin Demirtaşin.

Taustalla olivat PKK:n ja Turkin epäonnistuneet rauhanneuvottelut sekä niitä seuranneet PKK:n kurdikaupungeissa lietsomat katutaistelut, joista Turkin hallinto osaltaan syytti HDP:tä.

Demirtaş on yhä vankilassa, samoin useat silloiset HDP:n kaupunginjohtajat. Demirtaş kuitenkin nauttii edelleen suurta suosiota ja välillä ilmoittaa itsestään Twitterissä asianajajiensa ja perheensä välityksellä.

Pelko levisi myös turkkilaisiin puolueisiin

Alun perin turkkilaispuolueilla oli vain vähän sympatiaa pidätetyille kurdipoliitikoille.

Kun paikallisvaaleissa Turkin suurimmat kaupungit, mukaanlukien Istanbul, siirtyivät oppositiolle, pidätysaallot alkoivat kuitenkin kirvoittaa arvostelua.

– Vaaleissa valittujen pidättäminen äkisti aamun hämärässä, ilman vahvistettua oikeuden päätöstä, kaventaa demokratiaa. Se vahingoittaa demokratiaamme, sanoi tasavaltalainen kansanpuolueen CHP:n puhemies Faik Öztrak maanantaina Ankarassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Samalla pelko pidätyksistä on levinnyt myös muiden oppositiopuolueiden riveihin.

Pian vaalien jälkeen Turkin sisäministeri Süleyman Soylu vihjasikin voivansa "tuhota" Istanbulin uuden CHP:n kaupunginjohtajan Ekrem Imamoğlun ellei tämä pysy ruodussa.

Lue lisää:

Kurdit ovat vetäytyneet saarretusta Ras al-Ainin rajakaupungista

Seitsemän päivää sotaa: Turkin hyökkäys Syyriaan alkoi viikko sitten

Yle Koillis-Syyriassa: Pakolaiskriisin keskellä kaikesta on pulaa – ruoasta, vaipoista, patjoista