Vaasan yt-menettelystä tehdyt oikaisuvaatimukset jäivät käsittelemättä

Asiaan palataan seuraavassa kaupunginhallituksen kokouksessa.

yhteistoimintamenettely
Palosaaren kirjasto Vaasassa
Hans-Mikael Holmgren / Yle

Vaasan kaupungin yt-menettelystä tehtyjä oikaisuvaatimuksia ei käsiteltykään eilisessä kaupunginhallituksessa. Asia vedettiin pois listalta valmistelun jatkamiseksi, ja se siirtyi seuraavaan kaupunginhallituksen kokoukseen.

Kaksi valtuutettua, Lotta Alhonnoro (vihr.) ja kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Anita Niemi-Iilahti (sd.) olivat tehneet oikaisuvaatimukset Palosaaren kirjaston lakkauttamisesta ja Vaasa-lisän lopettamisesta.

Nämä päätökset olivat osa kaupungin yt-menettelyä, jossa sovittiin muun muassa henkilöstövaikutuksista ja eri toimialojen säästötoimista.

Vaatimukset jättäneiden valtuutettujen mielestä yt-menettely pitäisi käsitellä vielä valtuustossa. Heidän mielestään kaupunginhallitukselta puuttuu toimivalta näihin päätöksiin.

Iilahti sanoo, että kaupungin hallintosäännön mukaan kirjastosta olisi pitänyt päättää lautakunnassa.

– Palveluverkkoasioista päätökset tehdään lautakunnissa, ja tämmöistä esitystä ei ole kulttuuri- ja liikuntalautakunnalle koskaan tehty, sanoo Iilahti.

"En ole vieläkään ennustajaeukko"

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Maria Tolppanen (sd.) sanoo, että varsinaiset yt-neuvottelut eivät tule enää valtuuston käsittelyyn, sitä ei yt-laki edellytä.

Asiat, joista on tehty oikaisuvaatimus, voivat olla esillä valtuustossa budjetin yhteydessä koska ne ovat budjettiasioita, jatkaa Tolppanen.

– Silloin jos on tämmöisiä asioita, joista lautakunta tekee päätöksiä, esimerkiksi Vaasa-lisästä lautakunta on jo tehnyt päätöksensä. Palosaaren kirjastoa taas lautakunta ei ole lainkaan käsitellyt.

Voivatko nämä asiat muuttua valtuuston käsittelyssä?

– En ole vieläkään ennustajaeukko, en pysty sanomaan. Jos nämä asiat menevät lautakuntaan, ja silloin puhutaan budjettiasioista, niin budjetissa voidaan silloin taas puhua , että onko rahaa vai eikö ole rahaa, päättää Tolppanen.

Eli onko Palosaaren kirjaston kohtaloa sittenkään vielä taputeltu?

Iilahti ainakin on valmistautunut kaupungin budjettikokouksessa ottamaan asian esille. Valtuusto saa sitten päättää jatkosta.