Johnsonille merkittävä tappio, seuraako uudet vaalit?

Britannian parlamentti on hylännyt pääministeri Johnsonin ehdotuksen brexit-lakien nopeasta käsittelystä.

Brexit
Boris Johnson
Työjärjestysäänestyksen jälkeen pääministeri Johnson totesi, että maan hallinnon on nyt entistä vahvemmin alettava valmistella sopimuksetonta eroa EU:sta.Jessica Taylor / UK Parliament / EPA

EU-eroa tavoitteleva Britannian pääministeri Boris Johnson on kärsinyt merkittävän tappion. Parlamentti hylkäsi hallituksen ehdotuksen EU-eron työjärjestykseksi äänin 308 - 322.

Hallitus esitti, että brexit-lakeja voidaan käsitellä vain kolme päivää, eli torstaihin saakka.

Johnson uhkasi aiemmin päivällä, että hän määrää uudet vaalit, jos hänen ehdotuksensa ei saa tarpeeksi tukea. Jää nähtäväksi, kuinka uhkaus toteutuu. Ainakaan toistaiseksi Johnson ei ole maininnut asiasta.

Edellisessä äänestyksessä parlamentti hyväksyi äänin 329 - 299 lain, jonka tarkoituksena on muuttaa EU-erosopimus Britannian lainsäädännöksi. Tulos oli askel hallitun EU-eron suuntaan.

Mitä nyt?

Työjärjestysäänestyksen jälkeen pääministeri Johnson totesi, että maan hallinnon on nyt entistä vahvemmin alettava valmistella sopimuksetonta eroa EU:sta.

Johnsonin mukaan brexit-lakien käsittelyssä pidetään tauko. Hän aikoo kysyä, mitä EU-maat ajattelivat tilanteesta.

Hallitusta tukeva Pohjois-Irlannin DUP-puolue, samoin kuin oppositiossa oleva Työväenpuolue ehdottavat hallitukselle keskusteluja tilanteen selvittämiseksi.

Soveltavan lakipaketin läpimeno oli odotettavissa.

Jos lakipaketti toisen äänestyksen tuloksesta huolimatta siirtyy valiokuntakäsittelyyn, pääministerillä voi olla edessään uusia pulmia. Oppositio suunnittelee valiokuntakäsittelyssä lakipakettiin isojakin lisäyksiä. Työväenpuolue voi uittaa pakettiin tulliliitossa pysymisen tai uuden kansanäänestyksen.

On toistaiseksi epäselvää, millä aikataululla lakeja nyt käsitellään. EU-eron on määrä tapahtua 31. 10.

Värikäs keskustelu

Puhemies John Bercow käsi pystyssä ja suu auki alahuoneessa.
Parlamentin puhemies John Bercow.Jessica Taylor / UK Parliament / EPA

Parlamentti kävi päivän aikana värikkään, jopa raivokkaan keskustelun Johnsonin esittelemästä EU-sopimuksesta. Oppositio löysi siitä paljon moitittavaa.

Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoi keskustelun aikana, että Johnsonin ehdotukset eivät edistä Britannian oikeuksia, työpaikkoja ja taloutta. Hänen mielestään esitys pitää hylätä.

Parlamentin jäsenet ihmettelivät varsinkin tiukkaa aikataulua.

Vihreiden kansanedustaja Caroline Lucas palautti tviitissään mieliin, että parlamentti on saanut enemmän aikaa sirkuseläinten kohtelua koskevan lain käsittelyyn. Kyseinen laki koski 19 eläintä, kun nyt käsittelyssä oleva esitys koskee 65 miljoonaa ihmistä.

Työväenpuolueen kansanedustaja Karl Turner puolestaan kertoi parlamentin jäsenille vertauksen, jonka hänen vaimonsa oli huomannut.

– Arvoisa puhemies. Olen erittäin huolissani, sillä vaimoni totesi tänään, että käytimme - siis vaimoni ja minä - enemmän aikaa uuden sohvan valitsemiseen kuin mitä voimme käyttää aikaa tämän äärimmäisen tärkeän lain käsittelyyn.

Brexitin lykkäys sittenkin?

Sanomalehti Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan pääministeri Johnson saattaa olla valmis EU-eron lykkäämiseen kymmenellä päivällä, jos hänen ehdotuksensa parlamentin työjärjestyksestä kaatuu. Lehden mukaan Johnson asettaa lykkäykselle ehdon, että EU:n on vakuutettava, ettei enempää lykkäystä ole luvassa.

Huhu brexitin lykkäämisestä sai punnan kurssin heti nousuun.

Parlamentti ei tänään äänestä itse erosopimuksesta, sillä alahuoneen puhemies John Bercow päätti eilen, ettei hän salli uutta äänestystä jo aiemmin käsittelyssä olleesta brexit-sopimuksesta.

Lisää aiheesta:

Sunday Times: EU on valmis lykkäämään brexitiä helmikuuhun 2020, ellei brittiparlamentti hyväksy erosopimusta alkavalla viikolla

Boris Johnsonin brexit-kirjeet nostattavat tunteita – "Käyttäytyy kuin pilalle hemmoteltu kakara", "Saattoi rikkoa lakia"

Pääministeri Rinne: Lisäajan myöntäminen brexitille on järkevää

EU-lähde Ylelle: EU haluaa välttää Britannian sopimuksettoman eron kaikissa olosuhteissa