Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Turkki voi jatkaa operaatiotaan "turvallisuusvyöhykkeellä" Syyriassa – Venäjä ja Turkki suunnittelevat yhteisiä partioita

Turkki ja Venäjä ovat sopineet järjestelyistä Syyriassa. Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi ymmärtävänsä Turkin turvallisuusnäkökohtia.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelevat Sotšissa tänään. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Venäjän ja Turkin presidentit Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdoğan sopivat Sotšissa, että Turkki voi jatkaa operaatiotaan Koillis-Syyriassa määrittelemällään 30 kilometrin "turvallisuusvyöhykkeellä. Turkin ja Venäjän sotilaiden on määrä partioida yhdessä 10 kilometrin etäisyydellä "turvallisuusvyöhykkeen" itä- ja länsipuolella.

Erdoğan sanoi, että kurdien YPG-järjestön taistelijoiden on vetäydyttävä tuon 30 kilometrin turvallisuusvyöhykkeen ulkopuolelle, aikaa siihen annetaan 150 tuntia alkaen keskiviikosta kello 12:sta.

– Myös kaikki linnoitteet tulee tuhota. Vetäytymisen jälkeen Venäjä ja Turkki aloittavat yhteiset partiot. Niiden valvonta-alue ulottuu kymmenen kilometriä Turkin operaatioalueen länsi- ja itäpuolelle, sanoi presidentti Erdoğan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan YPG-joukkojen komentaja, kenraali Mazloum Abdi on ilmoittanut amerikkalaisille, että joukot ovat jo vetäytyneet Turkin valtaamalta vyöhykkeeltä, kuten viisipäiväisen tulitauon ehdot vaativat. Tulitauko päättyi klo 22 tiistaina.

Entä pakolaiset?

Maat sopivat myös yhteistyöstä syyrialaispakolaisten paluun avustamiseksi. Turkissa on nyt noin 3,5 miljoonaa syyrialaispakolaista.

Turkin hyökkäyksen alta on toisaalta paennut jo 200 – 300 000 kurdia, eikä loppulauselmassa (siirryt toiseen palveluun) selvennetä, koskeeko paluu heitä.

Presidentit keskustelivat myös toimista luoteissyyrialaisen Idlibin maakunnan tilanteen rauhoittamiseksi. Erdoğanin mukaan presidentit keskustelivat Syyrian lisäksi kauppasuhteiden kehittämisestä ja venäläisen S-400 ohjusjärjestelmän toimituksista.

"Separatistiset voimat uhkaavat"

Venäjän presidentti asettui ainakin jossakin määrin tukemaan Erdoğanin tulkintaa, jonka mukaan kurdijoukot ovat terroristeja. Putin tosin kutsui kurdeja yhdeksi kansaksi muiden Syyrian kansojen joukossa, mutta hän myös arvosteli "separatistisia voimia", jotka uhkaavat Turkin turvallisuutta.

Putin myös viittasi "laittomaan ulkomaiseen sotilaalliseen läsnäoloon", sen tarkemmin täsmentämättä. Venäjällä on useita tuhansia sotilaita ja kaksi tukikohtaa Syyriassa.

– Syyria pitäisi vapauttaa laittomasta, ulkomaisesta sotilaallisesta läsnäolosta, sanoi Putin.

– Me uskomme, että kestävä ja pitkäaikainen Syyrian vakauttaminen on mahdollista vain, jos Syyrian itsemääräämisoikeus ja alueellinen itsenäisyys säilytetään. Tämä on päälähtökohta ja olemme puhuneet tästä Turkin presidentin kanssa laajasti.

Samalla Putin vaati YK:lta humanitaarista apua kaikille osapuolille tasapuolisesti ja laajaa vuoropuhelua Syyrian osapuolten kesken.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Sotšissa. Presidentit keskustelivat tuntikausia Syyrian tilanteesta. Kyseessä on heidän ensi tapaamisensa sen jälkeen, kun Turkki hyökkäsi Syyrian kurdijohtoisia joukkoja vastaan ja Yhdysvallat veti suurimman osan sotilaistaan alueelta.

Venäjällä on ratkaiseva rooli Syyriassa, koska se tukee Bashar al-Assadin hallintoa sotilaallisesti. Turkin hyökkäyksen jälkeen Syyrian armeija on palannut joillekin alueille Pohjois-Syyriassa kurdien kanssa tehdyn sopimuksen nojalla.