Kokelas simputti alaisiaan Porin prikaatissa – syyte useista rikoksista käräjäoikeudessa

Miestä syytetään muun muassa esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelurikoksista, niskoittelusta ja pahoinpitelystä.

simputus
Varusmiehet kävelevät.
Satakunnan käräjäoikeus käsittelee syytettä, joka koskee varusmiesjohtajan toimintaa Porin prikaatissa vuonna 2018.Ismo Pekkarinen / AOP

Porin prikaatin jääkärikomppaniassa Säkylässä palvellut varusmiesjohtaja on syytteessä varusmiesaikaisista toimistaan. Häntä syytetään muun muassa esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelurikoksista, niskoittelusta ja pahoinpitelystä.

Kokelaana toiminut nuori mies on syyttäjän mukaan kohdellut alaisiaan epäasiallisesti ja muun muassa potkaissut alaistaan. Teot tapahtuivat viime vuonna. Uhreja on yksitoista.

Upseerikokelas on reserviupseerikoulun käynyt varusmies. Hän on palveluksessa lähes 12 kuukautta ja kouluttaa varusmiehiä. Palveluksen lopussa kokelaat ylennetään upseerin arvoon eli vänrikeiksi.

Kirosanoja, asennossa seisottamista, punnerruttamista...

Puolustusvoimien säännöt ja ohjeet kieltävät alaisten simputtamisen ja esimiesaseman väärinkäytön.

Syytteen mukaan mies oli näiden ohjeiden vastaisesti muun muassa punnerruttanut alaisiaan, seisottanut näitä asennossa, makuuttanut näitä lumessa ja haukkunut näitä halventavilla kirosanoilla.

Hän oli myös kieltäytynyt noudattamasta esimiehensä käskyä, kun hän oli erään kerran menossa kiusaamaan alaisiaan ja esimies yritti estää.

Mies myöntää osan teoista. Syyttäjä vaatii miehelle sakkorangaistusta.

Satakunnan käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa kuun lopussa.