Pietarsaaressa valtuusto päätyi poikkeukselliseen menettelyyn – asetti tilapäisen valiokunnan setvimään kaupunginhallituksen ja sataman toimia

Valiokunnan asettamista ehdottanut Anna-Maija Lyyra on sitä mieltä, että valtuutettuja olisi pitänyt tiedottaa kalankasvatushankkeen kiemuroista.

Kuva: Joao Campos / YLE

Pietarsaaressa on päädytty poikkeukselliseen menettelyyn, jossa kaupunginvaltuusto asetti maanantaina tilapäisen valiokunnan setvimään kaupunginhallituksen ja sen omistaman Pietarsaaren Sataman toimia.

Valiokunnan asettamista ehdotti vihreiden valtuutettu Anna-Maija Lyyra ja se hyväksyttiin yksimielisesti.

Kyse on Pietarsaaren edustalle kalankasvattamoa kaavailevan yrityksen eli Ekofishin sekä Pietarsaaren Sataman solmimasta vuokrasopimuksesta. Satama teki sopimuksen suoraan Ekofishin kanssa neuvottelematta ensin kaupunginhallituksen kanssa.

Lyyra haluaa selvittää, onko asiassa toimittu avoimesti ja oikein, koska valtuutettuja ei ole tiedotettu lainkaan sopimuksesta. Sopimuksen myötä kalankasvatuslaitos saisi satamasta tilat kalojen käsittelyyn.

– Tämä on sen luokan asia ja herättänyt niin paljon vastustusta ja keskustelua, että sataman olisi pitänyt ottaa yhteyttä hallitukseen. Näin hieman laajempi ryhmä olisi ollut tekemässä päätöstä. Kaupungin olisi myös pitänyt ottaa kantaa laitoksen tulevaan toimintaan, kertoo Lyyra.

Kalankasvatuslaitoksen perustaminen on herättänyt kaupunkilaisissa vastustusta. Sen aloittamislupa on vielä aluehallintoviraston käsittelyssä.

Tilapäisen valiokunnan asettamiseen päädyttiin, koska kaupunginhallitus vastasi Anna-Maija Lyyran mukaan hänen kirjalliseen kysymykseensä ylimalkaisesti.

Lyyra halusi tietää vuokrasopimuksen ehdoista sekä siitä, onko kaupunginhallitusta kuultu lainkaan asiassa.

– Hallituksen vastauksessa todettiin, että tämä on sataman tavanomaista toimintaa, eikä satama ole kuullut kaupunginhallitusta asiassa. Silloin otin yhteyttä Kuntaliittoon ja kysyin, mitä voi tehdä, jos vastaus ei ole riittävä. Kuntaliitto ehdotti asian palauttamista, mutta kun se ei onnistunut, päädyin ehdottamaan valiokunnan perustamista.

Valiokuntaan nimetään jäsen jokaisesta poliittisesta valtuustoryhmästä. Heidän on oltava valtuutettuja ja varavaltuutettuja.