NRK: Viitteitä Oslossa ambulanssilla törmäilleen miehen kytköksistä natsijärjestöön – puolustusasianajaja kiistää

Poliisi joutui ampumaan pysäyttääkseen ambulanssin. Pidätetetyn kaksikon hallusta löytyi aseita ja huumeita.

Oslo
Poliisi ottaa maassa makaavan miehen kiinni.
Poliisi ampui laukauksia pysäyttääkseen ambulanssin. Epäilty mies saatiin kiinni noin 15 minuuttia autovarkauden jälkeen.Cathrine Hellesoy / Aftenposten / EPA

Varastettu ambulanssi törmäsi tiistaina puolen päivän jälkeen Oslon Torshovissa useisiin ihmisiin, poliisin mukaan mikään ei kuitenkaan viittaa terrorismiin. Poliisi oli saanut tilanteen hallintaansa ja epäillyn ambulanssia ajaneen miehen kiinni noin 15 minuuttia törmäilyn jälkeen.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi myöhemmin illalla, että se oli saanut riippumattomista lähteistä tietoja miehen yhteyksistä uusnatsijärjestöön. (siirryt toiseen palveluun) NRK:n tietojen mukaan epäilty mies ei ole Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsen, mutta on levittänyt sen propagandaa. Poliisitarkastaja Grete Lien Metlid sanoi, että toistaiskeksi on kuitenkin liian varhasta sanoa mitään miehen motiiveista.

Miehen puolustusasianajaja kiistää syytökset epäillyn yhteyksistä oikeistolaiseen äärijärjestötoimintaan. (siirryt toiseen palveluun)

Varastettu ambulanssi ajoi Torshovin kaupunginosassa päin muun muassa lastenvaunuja, joissa oli kaksi lasta. Vaunuissa olleet alle vuoden vanhat kaksoset loukkaantuivat lievästi ja on viety sairaalahoitoon, myös vanhempi pariskunta oli loukkaantunut törmäyksessä lievästi, kertoo norjalainen iltapäivälehti Aftenposten.

Oslon päälleajo - kännykkävideo ja kuvaa paikalta

Poliisi kertoi aseistautuneen, kolmekymppisen miehen varastaneen ambulanssin noin kello 12.30 paikallista aikaa. NRK:n mukaan poliisi yritti kolme kertaa pysäyttää ambulanssin ampumalla sitä. Lopulta poliisi sai ambulanssin pysäytettyä törmäämällä siihen molemmilta puolilta.

Ambulanssissa mukana ollut nuorehko nainen saatiin kiinni pari tuntia myöhemmin. Poliisin mukaan molemmat ovat norjalaisia ja poliisin vanhoja tuttuja. Oslon seudulla asuva mies oli etsintäkuulutettu murhan yrityksestä ja hänellä oli aiempia rikostuomioita muun muassa aseiden hallussapidosta ja ryöstöistä. Hän on tiettävästi osallistunut vankilassa huumeiden vieroitusohjelmaan ja opiskellut saadakseen ammatin ympäristö- tai terveydenhuoltosektorilta. Hän kertonut sosiaalisessa mediassa olevansa pienen lapsen isä.

Ambuklanssi
Poliisi pysäytti ambulanssin varastaneen miehen voimakeinoin.NRK

Tilanne sai alkunsa, kun henkilöauto kolaroi ja päätyi katolleen, minkä jälkeen autossa ollut mies kaappasi paikalle tulleen ambulanssin. Kolariautossa ollut nainen pakeni. Poliisin mukaan nainen vaikutti päihtyneeltä.

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastatteleman silminnäkijän mukaan myös ambulanssia ajanut mies avasi tulen. Poliisi kertoo löytäneensä ambulanssista ampuma-aseita, muun muassa tehokkaan Uzi-konepistoolin. Lisäksi katolleen päätyneestä, kaksikon alkuperäisestä kulkupelistä, löytyi huumeita.

Poliisi kertoo Twitterissä käyttäneensä tilanteessa ampuma-asetta. Aftenpostenin mukaan kiinniotettua miestä oli ammuttu kiinnioton yhteydessä, mutta hän ei ole kriittisesti loukkaantunut.

Tapahtuneen vuoksi poliisi eristi laajan alueen. Paikalle hälytettiin paljon poliiseja ja poliisin helikopteri partioi alueella. Tilanne aiheutti liikeenteen ruuhkautumista.

Läheisten koulujen oppilaita ei päästetty lähtemään koulun alueelta, ennen kuin kouluihin saatiin tieto, että tilanne on ohi.

Tutkinta jatkuu nyt kuulusteluilla ja videoiden hankkimisella.

Hetki hetkeltä -seuranta

16.32 Hetki hetkeltä -seuranta päättyy tähän, mutta Yle jatkaa tilanteen seuraamista. Kiitos mielenkiinnosta!

16.20 Poliisi kertoo Twitterissä, että tapaus ei tämänhetkisen tiedon mukaan liity terrorismiin. Poliisitutkinta on varhaisessa vaiheessa, ja keskittyy nyt todistajien kuulemiseen sekä videoiden ja muiden teknisten johtolankojen hankkimiseen.

16.09 Ambulanssin kaapannut mies ei haavoittunut kiinnioton yhteydessä, uutisoi Aftenposten. Aiemmin miehen kerrottiin saaneen vammoja.

16.05 Aftenposten on julkaissut kartan tapahtumapaikasta (siirryt toiseen palveluun).

16.02 Dagbladet on julkaissut videon ambulanssikaapparin kiinniotosta (siirryt toiseen palveluun).

15.40 NRK uutisoi ambulanssin kaappaamiseen johtaneen tilanteen alkaneen kolarista, jossa henkilöauto päätyi katolleen. Ilmeisesti kolariautossa ollut mies varasti paikalle saapuneen ambulanssin ja autossa ollut nainen pakeni paikalta.

Katolleen kääntynyt auto. Ympärillä palomies ja poliiseja.
Tilanne sai alkunsa henkilöauton kolarista. Auttamaan tullut ambulanssi varastettiin aseella uhaten.Stian Lysberg Solum / EPA

15.38 NRK:n on julkaissut videon, jolla kuuluu useita laukauksia (siirryt toiseen palveluun).

15.28 Poliisi on julkaissut etsimänsä naisepäillyn tuntomerkit. Tämän henkilöllisyys on poliisin tiedossa. Nainen on poliisin julkaiseman Twitter-viestin mukaan 165 senttiä pitkä, vaaleaihoinen ja ruskeahiuksinen. Poliisin mukaan nainen vaikuttaa päihtyneeltä.

15.25 Ambulanssissa kaappauksen tapahtuessa olleet kolme työntekijää eivät saaneet fyysisiä vammoja, uutisoi uutistoimisto NTB.

15.23 Dagbladetin mukaan useat lähialueen koulut ovat lukinneet oppilaat sisätiloihin.

15.17 Poliisin Twitter-viestin mukaan etsitty nainen oli osallisena liikenneonnettomuudessa, jonka yhteydessä ambulanssi varastettiin.

15.13 Dagbladet kertoo (siirryt toiseen palveluun) poliisin etsivän naista epäiltynä osallisuudesta ambulanssin kaappaamiseen.

15.11 Omar Khatujev kertoo Aftenpostenissa joutuneensa hyppäämään turvaan kovaa vauhtia ajaneen ambulanssin edestä. Hänen mukaansa ambulanssin perässä ajoi poliisiauto. Hän kertoo kuulleensa laukauksia.

15.05 Aftenposten uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että ambulanssissa oli kaappaushetkellä kolme työntekijää.

14.53 Poliisi kertoo Twitterissä, että ambulanssi ajoi kohti naista, tämän kahta lasta ja vanhempaa pariskuntaa. Lapset ovat seitsemän kuukauden ikäisiä. Poliisi sai kaapatun ambulanssin hallintaansa noin 15 minuuttia auton varastamisen jälkeen.

14.51 Aftenpostenin mukaan lähellä tapahtumapaikkaa sijaitseva Lilleborgin koulu komensi oppilaat sisälle ja lukitsi rakennuksen.

14.44 Kuvien perusteella epäilty on kaljupäinen ja pukeutunut maastokuvioiseen asuun.

14.35 Aftenposten on julkaissut valokuvan epäillyn tekijän kiinniotosta (siirryt toiseen palveluun).

14.32 Poliisi kuvailee tilannetta kaoottiseksi. Vielä ei ole esimerkiksi tietoa loukkaantuneiden määrästä.

14.28 Iltapäivälehti VG kertoo, että ambulanssin kaappaajia oli kaksi. (siirryt toiseen palveluun) Toinen heistä on poliisin hallussa ja toista etsitään.