1. yle.fi
  2. Uutiset

Kasvisruokakeskustelu ei heilauta Viskaalin lihatuotantoa – "Voimme tulevaisuudessa olla se maakunta, joka tuottaa naudanlihaa muualle"

Viskaalin tilalliset kertovat miettivänsä tuotantonsa hiilijalanjälkeä.

naudanliha
Viskaalin isäntäpariskunta Tuula Kukkola-Räinä ja Heikki Räinä uudessa pihattonavetassa.  Kuva myös navestasta ulkoa, vieressä rakenteilla olevan toinen navetta.
Viskaalin isäntäpariskunta Tuula Kukkola-Räinä ja Heikki Räinä uudessa pihattonavetassa.Päivi Seeskorpi / Yle

Kiihkeänä käyvä kasvisruokakeskustelu ei ole säikäyttänyt muhoslaista Viskaalin lihataloa, joka laajentaa toimintaansa parin miljoonan euron investoinnilla.

Uusiin pihattorakennuksiin tulee tilat noin 1200 eläimelle. Ensimmäinen osa on jo otettu käyttööön ja toinen pihattonavetta valmistuu keväällä. Laajennus moninkertaistaa Muhoksella toimivan Viskaalin tilan eläinmäärän.

– Saat siitä hyvän omantunnon, kun jätät punaisen lihan pois. Ehkä on parempi kuitenkin katsoa talon lämmitystä ja omaa matkustusyyliä, kuin punaisen lihan syöntiä, toteaa emäntä Tuula Kukkola-Räinä.

Tilalla pystytään hyödyntämään lantaa biokaasuna parin vuoden kuluttua. Myös naudanlihantuotannon hiilijalanjälkeä saadaan pienennettyä huomattavasti lähitulevaisuudessa. Emäntä Tuula Kukkola-Räinän mukaan ekologisuudessa voidaan päästä samalle tasolle riisin- ja possunlihantuotannon kanssa.

– Tullaan saamaan metaania tuottavat asiat aikalailla talteen ja kiertotalouteen, Kukkola-Räinä sanoo ja jatkaa.

– Lihantuotantoa syytetään siitä, että se käyttää vettä, mutta sitähän pohjoisessa riittää. Voimme tulevaisuudessa olla se maakunta, joka tuottaa naudanlihaa muualle. Fosforipäästöt on pienemmät kuin mitä moni on sanonut, meiltä ei ravinnetta vesistöön pahemmin mene.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi