Kaupunginhallitus päätti: Riihimäki aloittaa yt-neuvottelut

Riihimäen kaupunginhallitus hieroi päätöstään kaksipäiväiseksi venyneessä kokouksessa.

Riihimäki
Nainen kuuntelee kun mies vieressä puhuu
Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri (sd.) ja kaupunginjohtaja Sami Sulkko. Arkistokuva.Miki Wallenius / Yle

Riihimäen kaupunginhallitus päätti yksimielisesti, että kaupunki aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Neuvottelujen piirissä on siis noin 1 500 ihmistä.

Kaupunginhallitus aloitti kokoustamisen jo eilen maanantaina käsittelemällä Riihimäen taloutta. Päätös yhteistoimintaneuvotteluista saatiin aikaiseksi vasta tänään.

– Hallitus ymmärsi, että ilman sopeutustoimia kaupunki joutuisi ottamaan lisää lainaa tai nostamaan veroja. Se ei ole järkevää. Kaupungilla on korjausvelkaa ja investointipaineita, joita emme pystyisi hoitamaan ilman käyttömenojen sopeutuksia, kaupunginjohtaja Sami Sulkko kommentoi.

Sulkko esitti yt-neuvotteluita viime viikolla. Tavoitteena on löytää 4,8 miljoonan euron säästöt.

Irtisanomiset mahdollisia

Riihimäki pyrkii hillitsemään henkilöstömenojaan eläköitymisillä sekä ulkopuolisten sijaisten käyttöä vähentämällä. Myös irtisanomiset, lomautukset ja osa-aikaistamiset ovat mahdollisia, jos säästötavoite ei muutoin toteudu.

Kaupunki sai kaukolämpöyhtiönsä myynnillä pudotettua kovan velkataakkansa maan kuntien keskiarvon alapuolelle. Siitä huolimatta kaupunginjohtaja haluaa säästöjä toimintamenoihin.

– Meillä on tulossa mittavia investointeja lähitulevaisuudessa. Maauimala-uimahalli, lasimuseo ja osa kouluista sekä päiväkodeista vaatii kohta remontteja ja tässä on vain osa tulevista tarpeista.

Riihimäen vuoden 2020 talousarvioehdotus on koko kaupungin osalta 8,5 miljoonaa euroa ylijäämäinen, jos 4,8 miljoonan euron sopeutukset onnistuvat.

Yt-neuvotteluiden taustalla on valtuustokauden tavoite kymmenen miljoonan euron vuosikatteesta. Tavoite on toteutunut kaupungin osalta vain kerran vuosien 2006–2018 aikana. Vuosikate kertoo siitä, kuinka paljon kunnalle jää pakollisten menojen jälkeen rahaa investointeihin, sijoituksiin ja lainan lyhennyksiin.

Riihimäkeläiset voivat antaa päättäjille omia ehdotuksiaan (siirryt toiseen palveluun), kuinka kaupungin talous elvytetään. Palautekanava on auki 29. marraskuuta asti. Nimettömät ehdotukset ohjautuvat toimialaueiden esimiehille.