Tutkimus paljastaa: Punkin aiheuttama borrelioositartunta oli huomattavasti yleisempää vielä 50 vuotta sitten

Turun yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa vertailtiin verinäytteitä.

borrelioosi
Punkki punkkipihdeissä.
Arkistokuva puutiaisesta.Ismo Pekkarinen / AOP

Puutiaisten aiheuttama borrelioositartunta oli 1970-luvulla tiedettyä yleisempää.

Turun yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus osoittaa, että borrelioosille altistuneiden määrä oli huomattavasti suurempi 50 vuotta sitten verrattuna nykypäivään.

Tutkimus tarkasteli 70-luvun taitteessa kerättyjä verinäytteitä. Niiden perusteella ihmiset olivat viisi kertaa altistuneempia borrelioosille kuin 2010-luvulla.

– Yhteensä 20 prosenttia näistä näytteistä sisälsi borreliabakteeria kohtaan muodostuneita vasta-aineita. Muutama vuosi sitten julkaistiin samankaltainen tutkimus, jossa käytettiin vuonna 2011 kerättyjä verinäytteitä. Näistä näytteistä vain 4 prosenttia sisälsi borreliavasta-aineita, Turun yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Taudin vähenemistä selittää osin se, että nykyään borrelioosi osataan tunnistaa ja hoitaa.

– Tutkimustulosten perusteella voimme sanoa, että 50 vuotta sitten borreliabakteerin aiheuttamat infektiot ovat olleet varsin yleisiä, ja taudin ilmaantuvuus on ollut paljon korkeampi kuin tänä päivänä, tohtorikoulutettava Julia Cuellar tutkimusryhmästä kertoo tiedotteessa.

– Nykyään tauti osataan tunnistaa ja hoitaa, mikä osin selittää infektioiden vähenemisen, Cuellar jatkaa.

Tulokset on julkaistu Clinical Microbiology and Infection -lehdessä. Tutkimuksessa käytettiin vuosina 1968–1972 kerättyjä näytteitä ja taustatietoja, jotka kuuluvat THL:n ylläpitämään Autoklinikka-aineistoon. Autoklinikka-väestötutkimukseen osallistui yli 50 000 vapaaehtoista ympäri Suomea vuosina 1966–1972.

Lue lisää:

STM: Kansallinen rokotusohjelma laajenemassa, punkkirokote tulossa entistä useampien saataville ensi vuonna