Harvinainen kolmen valtion vakoilijakauppa: Venäjällä vangittu norjalainen vaihtuisi Liettuassa tuomittuun venäläiseen

Norjalainen rajaupseeri Frode Berg vaihdettaisiin Liettuan vankilassa istuviin yhteen tai kahteen venäläiseen vakoojaan.

vakoilu
FSB:n virkailijat vievät Frode Bergiä vangitsemisoikeudenkäyntiin Moskovassa talvella 2018.
FSB:n virkailijat vievät Frode Bergiä vangitsemisoikeudenkäyntiin Moskovassa alkuvuodesta 2018.Morten Jentoft / NRK

Venäjällä vankilassa vakoilutuomiota kärsivä norjalainen rajaupseeri Frode Berg ollaan vaihtamassa Liettuan vankilassa istuviin yhteen tai kahteen venäläiseen vakoojaan.

Asiasta on uutisoinut viime päivinä Norjan yleisradioyhtiö NRK. Myös mediat Liettuassa ja Venäjällä ovat kertoneet asiasta.

NRK:n mukaan Bergin vaihto on kytketty Venäjän ja Liettuan sopimaan vakoilijavankien vaihtoon. Vaihdossa Liettua saisi kotiutettua kaksi Venäjällä vakoilusta tuomittua kansalaistaan. Lisäksi Norja saisi kotiin Frode Bergin, joka istuu moskovalaisessa vankilassa 14 vuoden vakoilutuomiota.

FSB yritti salakuunnella Liettuan presidenttiä

Liettuan vaihdokki on vakoilusta tuomittu Venäjän kansalainen Nikolai Filiptsenko. Liettuan poliisin mukaan Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n salainen asiamies Filiptsenko yritti värvätä Liettun turvallisuuspalvelun väkeä asentamaan salakuuntelulaitteita Liettuan edellisen presidentin Dalia Grybauskaitén virkahuoneistoon ja asuntoon.

Filiptsenko tuomittiin pari vuotta sitten 10 vuodeksi vankeuteen vakoilusta Liettuassa. Hänen katsottiin hankkineen usean vuoden ajan tiedustelutietoja yhdessä toisen venäläisen tiedustelijan ja yhden Liettuan kansalaisen kanssa.

Moskovassa jouluostoksilla vuonna 2017 norjalainen eläkkeellä oleva rajaupseeri Frode Berg pidätettiin lähes kaksi vuotta sitten epäiltynä vakoilusta. Venäjän mukaan Berg osallistui Venäjän pohjoisen laivaston ydinsukellusveneiden vakoiluun.

Berg on toiminut pitkään rajaupseerina Kirkkoniemessä Norjan ja Venäjän maarajalla. Rajan takana on Murmanskin alue ja Kuolan niemimaa, jossa sijaitsevat Venäjän pohjoisen laivaston keskeisen tukikohdat. Muutama vuosi sitten eläköitynyt Berg perheineen asui Kirkkonimessä ja osallistui tiiviisti Norjan ja Venäjän kansalaisjärjestöjen rajaseudun yhteistyöhön.

Bergin pidätys joulukuussa 2017 oli järkytys omaisille ja muutaman tuhannen asukkaan Kirkkoniemessä. Pikkukaupungissa kaikki tiesivät ja monet tunsivat ahkerasti seurakunnan ja Punaisen Ristin toimintaan osallistuvan Bergin.

Norjalta miljoonia maanmiehensä vapauttamiseen

Kuulustelujen ja oikeudenkäynnin aikana Bergin myönnettiin osallistuneen Norjan tiedustelupalvelun operaatioon Venäjällä. Norjan tiedustelupalvelu ei ole kommentoinut asiaa. Norjan hallitus on kertonut auttavansa Bergiä kuten ketä tahansa ulkomailla vaikeuksiin joutunutta Norjan kansalaista.

NRK on kertonut nimettömiin lähteisiin perustuen, että Norjan hallitus käyttää miljoonia kruunuja saadakseen Bergin kotiin Venäjän vankilasta.

Nyt meneillään olevaksi kerrottu Venäjän, Liettuan ja Norjan vakoilijoidenvaihto kuuluu valtioiden ylimpien johtajien päätettäviin asioihin. Liettuassa parlamentin odotetaan hyväksyvän lain, jonka perusteella maan nykyinen presidentti Gitanas Nauseda voi armahtaa vakoilusta tuomitun Nikolai Filiptsenkon.

Venäjällä liettualaisten vakoojien ja Norjan kansalaisen Frode Bergin armahdus on presidentti Vladimir Putinin päätettävissä.

Norjalla ei ole omaa vaihdokkia, koska vankiloissa ei ole yhtään vakoilusta tuomittua Venäjän kansalaista. Vaihdokki näyttää löytyneen, ainakin kolmen valtion monenkeskisellä diplomatialla toisen Nato-maan Liettuan vankilasta.

Lähteet:

https://www.nrk.no/urix/ny-lov-i-litauen-kan-bli-losningen-for-frode-berg-1.14751676 (siirryt toiseen palveluun)

https://www.nrk.no/urix/frode-berg-saken_-_-uheldig-at-utvekslingen-ble-offentlig-kjent-1.14747875 (siirryt toiseen palveluun)

https://www.nrk.no/urix/den-russiske-spionen-som-frode-berg-skal-utveksles-mot-1.14747111 (siirryt toiseen palveluun)

https://www.nrk.no/nyheter/frode-berg-domt-for-spionasje-1.13832336 (siirryt toiseen palveluun)