Hyppää sisältöön

Kaksi pikavippiyhtiötä nostetaan tikun nokkaan esimerkiksi poskettomista lainoista – Suomen ensimmäisen ryhmäkanteen taakse haetaan lainaehdoista kärsiviä

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hakee takautuvasti helpotuksia oikeuden kautta pikavippeihin, jos muu ei auta.

Kuluttajavirasto valmistelee kannetta kahta pikavippiyhtiötä vastaan. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Kuluttaja-asiamies puuttuu pikaluottojen kohtuuttomiin kustannuksiin keräämällä julkisesti nimiä mahdollista oikeudenkäyntiä varten.

Asiamies haluaa kohtuullisempia ehtoja lainoihin, joita eivät vielä koske syksyllä voimaan tulleet uudet säännöt kulutusluottojen liian korkeista koroista.

Kyse on samalla ensimmäisestä hyvin lähellä oikeutta olevasta kiistasta osapuolien välillä, jossa asiaa ajetaan niin sanotun ryhmäkanteena useiden asianosaisten puolesta. Isoista pikaluottolainojen kustannuksista kärsineiden etuja ajaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttaja-asiamies.

Virasto valmistelee kannetta kahta pikavippiyhtiötä vastaan. Kanteessa vaaditaan ensisijaisesti lahtelaiselta J.W.-Yhtiöitä ja turkulaista Euro24 Finance yhtiöitä mitätöimään asiakkaiden tekemät sopimukset tai vaihtoehtoisesti alentamaa puoleen lainan vuosikoroista syntyvät maksut.

Kuluttaja-asiamies hakee ensin yhtiöiden kanssa sopua ilman oikeudenkäyntiä, mutta jos yhtiöt eivät suostu heille annettuihin ehtoihin, asia viedään ensimmäisenä suomalaisena ryhmäkanteena Helsingin käräjäoikeuteen.

Kuluttaja-asiamies saa viedä asian oikeuteen lainojen ottaneiden puolesta, jos riittävän moni yhtiöiden asiakas ilmoittaa hakevansa muutosta lainasopimuksiin ja olevansa samalla tavalla tyytymätön ehtoihin. Ryhmäkannelaissa ei määritellä, kuinka monta muutoksen hakijaa eli niin sanottua kantajaa tarvitaan ryhmäkanteen taakse.

Kuluttajille vaaditaan satojen eurojen maksujen alennuksia

Oikeutta käydään viraston mukaan sen perusteella, miten ehtoihin tyytymättömiä ilmoittautuu (siirryt toiseen palveluun) virastolle kuukauden aikana. Oikeutta voidaan käydä tilanteen mukaan myös jompaa kumpaa yhtiötä vastaan. Yhtiöt ovat voineet myydä lainat myös perintäyhtiöille, jolloin oikeutta käydään niiden kanssa.

Jos kuluttaja-asiamies saa ensimmäisen vaatimuksensa läpi, lainanottajien pitää maksaa velkojille takaisin vain lainaamansa rahat ilman kuluja ja korkoja. Jos sopuun ei päästä ennen oikeutta ja ryhmäkanne voittaa, luotonottajien pitää maksaa luotosta luottokustannuksina enintään 50 prosenttia lainan todellista vuosikorkoa vastaava määrä.

Vaatimukset alentavat lainan ottajien kuluja useilla sadoilla euroilla. Viranomaisilla ei ole tietoja kuinka moni on ottanut lainoja kanteen alaisilta yhtiöiltä. Myös yleistilanne koko pikavippien määristä on epätarkka. Kuluttaja- ja kilpailuviraston syksyllä tekemän arvion (siirryt toiseen palveluun)mukaan tiedot pikavippien määristä ja esimerkiksi takaisinmaksuajoista ovat epätarkkoja.

Suomen pankin keväällä tekemän arvion (siirryt toiseen palveluun) mukaan suomalaisilla oli pikavippejä toissa vuonna noin 660 miljoonan euron arvosta. Niiden osuus kaikista kovassa kasvuvauhdissa olleista kulutusluotoista oli melko pieni. Viimeisten (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan kulutusluottojen määrissä ei ole tapahtunut isoja muutoksia.

Kohtuuttomia kustannuksia vaativia luotonantajia kymmeniä

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan mahdollista oikeutta käydään J.W.-Yhtiöitä ja Euro24 Financea vastaan sen takia, koska näiden yhtiöiden ehdot ovat olleet samankaltaisia luotonottajista riippumatta. Virasto muistuttaa, että markkinoilla on ollut kymmeniä muitakin yrityksiä, joiden luotot ovat olleet kohtuuttoman kalliita, mutta monien niiden luottoehdot ovat poikenneet toisistaan.

Ryhmäkanteen mahdollisuus on ollut olemassa yli kymmenkunta vuotta. Hallituksen viime viikolla antaman esityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kuluttajansuojaviranomaisen mahdollisuuksia kitkeä kohtuuttoman kalliita luottoja ollaan lisäämässä muun muassa mahdollisesti tuntuvalla seuraamusmaksulla. Maksulla voitaisiin taivuttaa kulutusluotonantaja noudattamaan kuluttajansuojalakia. Suomen pankin mukaan pikalainatoiminta on ollut hyvin kannattavaa.

Syksyllä voimaan tulleen kuluttajansuojaa parantaneen lain jälkeen uuden kulutusluoton, johon myös pikavipit kuuluvat, korko saa olla enintään 20 prosenttia. Myös lainanhoitomaksuja on rajattu. Lisäksi korkokaton rikkoja ei saa periä kuluttajalta korkoa tai muita luottokustannuksia.

Ennen syksyä vain alle 2 000 euron luoton korkoa on säädelty. Luotonantajat ovat tarjonneet siksi enemmän 2 000 euron tai siitä yli meneviä luottoja, joissa todellinen vuosikorko on voinut olla yli sata prosenttia.

J.W. Yhtiöt myöntämä 2 000 euron Suomilimiitti-luotto ehti olla ennen syksyä markkinoilla kolmisen vuotta. Euro24 Financen 2 000 euron tililuotto oli myös markkinoilla kolme vuotta.

Lue myös:

Pikavippimarkkinat muuttuvat nyt, ja tässä ovat seuraukset: lainansaanti vaikeutuu, maksuhäiriöt lisääntyvät – monen velkakierre voi myös katketa

Jo useat pikavippifirmat ovat ilmoittaneet, etteivät enää myönnä uusia lainoja – syynä kulutusluottojen korkokaton madaltaminen 20 prosenttiin

Ministeri Häkkänen: Pikavippien sääntelyn kiristäminen etenee – eduskunnan käsittelyyn marraskuussa