1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuomioistuimet

Asianajajat ja syyttäjät arvostelevat "papereita heittelevää" käräjätuomaria kyykyttämisestä ja puolueellisuudesta

Esimiehen mukaan tuomari on yksi ahkerimmista ja osaavimmista.

tuomioistuimet
Suomen lakikirja ja nuija
Arja Lento / Yle

Helsingin hovioikeus kehottaa Itä-Uudenmaan käräjäoikeutta seuraamaan tuomarinsa käytöstä ja pyytää oikeudelta selvitystä ensi vuoden loppuun mennessä, hovioikeus tiedottaa.

Hovioikeuden kannanotosta selviää, että asianajajat, poliisi ja syyttäjät näkevät tuomarin käytöksessä ongelmia. Asianajajat kuvailevat käytöstä painostavaksi, epäasialliseksi, nöyryyttäväksi ja kyykyttämiseksi. Asianajajat ja syyttäjät pitävät tuomitsemislinjaa poikkeuksellisena ja arvostelevat tuomaria jopa puolueellisuudesta. Lausumissa kerrotaan muun muassa törkeästä ja asiattomasta käytöksestä ja papereiden heittelystä.

– Käyttäytymisen perusteella monessa asiassa asiamiesten päämiehille on syntynyt käsitys siitä, että tuomari ei ole puolueeton, sanotaan Asianajajaliiton selvityspyynnössä.

Myös syyttäjät pitävät tuomaria asenteellisena ja tämän käytöstä poikkeuksellisen huonona.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa vuodesta 2005 toiminut miestuomari sanoo hovioikeuden mukaan antamassaan selvityksessä, että hänellä on tapanaan keskittyessään kurtistaa otsaansa ja hän monista eri syistä työntää tuolia ja silloin tällöin myös tuskastuu istunnossa, kuten monet muutkin oikeuden puheenjohtajat.

Hän on myös todennut hovioikeuden mukaan tarjoutuneensa keskustelemaan syyttäjien kanssa asioista, kun hänen tietoonsa on tullut moitteita. Hovioikeuden asiakirjasta ei suoraan selviä, kiistääkö mies kaikki häneen kohdistetut väitteet.

STT ei tavoittanut tuomaria tiistaina kommentoimaan asiaa.

Käräjäoikeuden laamanni puolustaa tuomariaan

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden laamanni Timo Heikkinen puolustaa hovioikeudelle alaistaan. Hänen mukaansa tuomari on yksi ahkerimmista tehokkaimmista ja oikeudellisesti osaavimmista tuomareista. Hänen mukaansa tuomarin käyttäytyminen on moitteetonta käräjäoikeuden sisällä, vaikkakin asiakkaat ovat antaneet tuomarin istuntosalitoiminnasta selvästi enemmän moitteita kuin muiden tuomareiden toiminnasta.

Ennakkoasenne saattaa johtua laamannin mukaan siitä, että tuomari perehtyy juttuihin etukäteispainotteisesti ja pyrkii tarvittaessa ohjaamaan juttua oikealle uralle, mikä saattaa näyttäytyä joillekin ennakkoasenteena.

– Tätä saattaa lisätä tuomarin käyttämä oikeustieteellinen kieli, kehonkieli ja äänensävy, laamanni on hovioikeuden mukaan sanonut.

Lue seuraavaksi