Analyysi: Britannian pääministerin erosopimus sai periaatteellisen hyväksynnän – mutta ennenaikaiset vaalit ovat edelleen todennäköiset, ennen kuin EU-ero Britanniassa saadaan maaliin

Boris Johnsonin konservatiiveilla ei ole edelleenkään parlamentissa omaa enemmistöä, kirjoittaa toimittaja Pasi Myöhänen Lontoosta.

Brexit
Britannian parlamentti
Britannian parlamentti näytti vihreää valoa pääministerin EU-erosopimukselle, mutta ei suostunut sopimukseen liittyvän lainsäädännön päättämisestä pikaisella aikataululla.Jessica Taylor / UK parliament / EPA

LontooBritannian pääministeri Boris Johnson on lyhyen pääministerikautensa aikana syyllistynyt rimanalituksiin – esimerkiksi yrittämällä jäädyttää maan parlamentin toiminnan laittomiksi todetuin keinoin.

Tiistai-iltana hän kuitenkin ylitti odotukset.

Parlamentti hyväksyi alustavasti Johnsonin EU-erosopimuksen tukevalla kolmenkymmenen äänen enemmistöllä.

Olipa Johnsonista mitä mieltä tahansa – on hän nyt päässyt EU-eroprosessissa kiistatta pidemmälle kuin edeltäjä Theresa May.

Aikataulutappio sai Johnsonin painamaan jarrua

EU-eroprosessi nytkähti eteenpäin mutta se ei suinkaan tarkoita sitä, että brexit olisi vielä maalissa.

Johnsonin konservatiiveilla ei ole edelleenkään parlamentissa omaa enemmistöä. Siitä muistutti heti eilisen voiton jälkeen koettu kirvelevä tappio.

Parlamentti hylkäsi Johnsonin EU-erosopimuksen käsittelyaikataulun selvin numeroin, mikä sai pääministerin keskeyttämään lain käsittelyprosessin.

Aikatauluäänestyksen häviäminen kertoo siitä, että Johnsonin olisi vaikea saada EU-erosopimuksensa kaikki osat ehjänä maaliin parlamenttikäsittelyn läpi. Vastustajat saattaisivat vaatia sopimukseen niin suuria muutoksia, että Johnsonin olisi mahdotonta niitä hyväksyä.

Johnsonia kismittää myös se, että aikataulun hylkäämisen vuoksi hänen on vaikea toteuttaa lupaustaan Britannian eroamisesta EU:sta aikataulussa lokakuun 31. päivään mennessä.

Johnsonin toiveissa siintää vaalivoitto

Pääministeri Johnson näyttäisi nyt pyrkivän siihen, että Britanniassa järjestetään pian ennenaikaiset vaalit. Näin hänellä olisi mahdollisuus saada parlamenttiin konservatiivien oma enemmistö ja sitä kautta oma EU-eromalli vesittämättömänä parlamentin läpi.

Boris Johnson pakotettiin lähettämään EU:lle jatkoaikahakemus lauantaina ja EU on aiemmin ilmoittanut, että esimerkiksi ennenaikaiset vaalit olisivat pätevät syy brexitin lykkäykseen.

Oppositiossa oleva työväenpuolue on sanonut, että se on valmis vaaleihin jos riittävän pitkä EU-eron jatkoaika varmistuu.

Brexit-pallo on nyt Boris Johnsonilla.

Pian selviää yrittääkö hän sittenkin kuljettaa EU-erosopimuksensa parlamentin läpi ilman omaa enemmistöä – opposition taklauksia pelkäämättä ja lyhyen lykkäyksen tuoman arvovaltatappion niellen.

Vai keskeyttääkö hän hyökkäyksen toivoen vaalivoiton tuomia apuvoimia.