1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Mitä brexit-väännössä tapahtuu seuraavaksi? Pääministeri Johnson on iltapäivällä parlamentin kyselytunnilla

Boris Johnsonin arvioidaan pyrkivän ennenaikaisten vaalien järjestämiseen, jos EU myöntää jatkoaikaa EU-erolle tammikuun loppuun asti. 

Brexit
Boris Johnson
Pääministeri Boris Johnson puhui parlamentissa eilen ennen äänestyksiä. Jessica Taylor / UK Parliament / EPA
  • Ilmoittaako Johnson jo tänään pyrkimyksestä ennenaikaisiin vaaleihin
  • Johnson on parlamentin kyselytunnilla kello 14 Suomen aikaa
  • Eilen Johnson saavutti etappivoiton, kun parlamentti periaatteessa hyväksyi erosopimuksen
  • Tappion hän kärsi, kun lakipaketin käsittely pika-aikataululla ei mennyt läpi
  • Asiantuntijoiden mukaan brexit ei voi enää toteutua lokakuun lopussa
  • EU-maat eivät ole vielä ilmoittaneet jatkoajasta

Britannian pääministeri Boris Johnson on tänään parlamentin kuultavana iltapäivällä Suomen aikaa. Vielä ei tiedetä mitä Johnson aikoo kyselytunnilla mahdollisesti ilmoittaa.

Johnsonin arvioidaan pyrkivän ennenaikaisten vaalien järjestämiseen, jos EU myöntää jatkoaikaa EU-erolle tammikuun loppuun asti.

Parlamentti hyväksyi eilen illalla periaatteellisesti Johnsonin erosopimuksen, mutta hylkäsi esityksen lakipaketin käsittelystä pika-aikataululla. Johnson esitti, että lait olisi käsitelty torstaihin mennessä.

Johnson ilmoitti äänestyksen jälkeen, että brexit-lakien käsittelyssä pidetään tauko.

Britannian EU-ero sopimuksella ei käytännössä voi enää tapahtua lokakuun lopussa, koska lakipaketin käsittely pika-aikataulussa ei mennyt parlamentissa läpi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti äänestysten jälkeen suosittelevansa EU-maille jatkoajan myöntämistä Britannialle.

Jos EU myöntää jatkoajan tammikuun loppuun asti, voi ero kuitenkin tapahtua myös ennen määräpäivää.

"Piru piilee yksityiskohdissa"

Vielä ei ole selvää milloin ennenaikaiset vaalit Britanniassa mahdollisesti järjestettäisiin. Johnson tarvitsisi parlamentissa kahden kolmasosan enemmistön vaalien järjestämiselle.

Ylen aamussa vieraillut Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkija Timo Miettinen totesi, että oppositio voi esittää käsittelyvaiheessa sopimukseen vielä merkittäviä muutoksia. Ei ole selvää kuinka suuri kannatus Johnsonin mallille tarkkaan ottaen on, hän arvioi.

– Nyt Johnson joutuu tarkastelemaan tilannetta. Hänellä on periaatteellinen hyväksyntä, että tämän mallin puitteissa voidaan edetä. Mutta piru piilee yksityiskohdissa, koska lakiesitykseen voidaan äänestää myöhemmin muutoksia ja ne voivat vesittää monet Johnsonin keskeisistä tavoitteista.

Vaihtoehtoina ovat uudet vaalit tai se, että Johnson yrittää viedä sopimustaan eteenpäin nykyisessä parlamentissa. Uutta EU-kansanäänestystä nykyisessä tilanteessa Miettinen ei pidä todennäköisenä.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Britannian pääministerin erosopimus sai periaatteellisen hyväksynnän – mutta ennenaikaiset vaalit ovat edelleen todennäköiset, ennen kuin EU-ero Britanniassa saadaan maaliin

Tusk suosittaa EU-maille, että Britannia saa brexit-jatkoajan

Johnsonille merkittävä tappio, seuraako uudet vaalit?

Lue seuraavaksi