FT: Kiina suunnittelee Hongkongin hallintojohtajan syrjäyttämistä

Kiina on kiistänyt väitteet.

Hongkong
Carrie Lam
Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam. Jerome Favre / EPA

Kiina suunnittelee Hongkongin hallintojohtajan Carrie Lamin syrjäyttämistä, uutisoi Financial Times (siirryt toiseen palveluun) (artikkeli maksumuurin takana). Lehti perustaa tietonsa asiaa tunteviin lähteisiin. Tähän asti Kiinan keskushallinto on antanut tukensa Lamille ja Hongkongin poliisille.

Lähteiden mukaan Kiina suunnittelee Lamin korvaamista väliaikaisella hallintojohtajalla.

Myöhemmin Kiinan ulkoministeriö kiisti Reutersin mukaan väitteet ja kutsui niitä poliittisiksi huhuiksi.

Demokratiaa puolustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa lähes viisi kuukautta. Mielenosoittajat ovat syyttäneet Lamia Peking-mielisyydestä ja vaatineet tämän eroa.

Protestit ovat ajoittain yltyneet väkivaltaisiksi yhteenotoiksi. Kiina on tuominnut väkivallan jyrkästi ja kutsunut mielenosoittajia mellakoitsijoiksi.

Mielenosoitukset alkoivat, kun Hongkongissa tehtiin lakialoite, jonka mukaan rikoksesta epäiltyjä olisi voitu luovuttaa Manner-Kiinaan.

Myöhemmin lakialoitteesta luovuttiin ja viranomaiset vetivät aloitteen lopullisesti pois valmistelusta keskiviikkona.

Keskiviikkona Hongkongissa vapautettiin myös Taiwanissa murhasta epäilty mies, jonka tapaus on osaltaan vaikuttanut protesteihin.

Financial Timesin lähteiden mukaan Lamin syrjäyttäminen vaatisikin ensin mielenosoitusten rauhoittamista, koska Peking ei halua näyttää siltä, että se antaa periksi mielenosoittajille ja väkivallalle.

Jos Kiinan presidentti Xi Jinping aikoo edetä syrjäyttämissuunnitelman kanssa, Lamin seuraaja asetettaisiin maaliskuuhun mennessä ja tämä hoitaisi virkaa Lamin nykyisen kauden loppuun asti eli vuoteen 2022.

Lähteiden mukaan kärkiehdokkaiden joukossa ovat Hongkongin rahoitusviranomaisen entinen johtaja Norman Chan ja Henry Tang, joka on toiminut hallinnon eri tehtävissä.

Lamin edustajat eivät ole toistaiseksi kommentoineet uutista.

Lähteet: Reuters