Keskipohjalaiskunta nostamassa verotustaan ennätyskorkealle: Halsuan 23,5 on prosenttiyksikön korkeampi kuin kovimmat verottajat tänä vuonna

Kunnanhallituksen puheenjohtajan mukaan pienillä kunnilla on paine nostaa verotusta peräti 5,5 prosenttiyksikköä vuoteen 2023 mennessä.

tulovero
Ilmakuva Halsuan Ylikylästä.
Ilmakuvan Halsuan Ylikylältä.Kalle Niskala / Yle

Halsua on kiristämässä kunnallisveronsa Suomen ennätyslukemiin.

Pienen keskipohjalaisen Halsuan kunnanhallitus esittää valtuustolle peräti puolentoista prosenttiyksikön korotusta tuloveroon. Veroäyri nousisi näin 23,5 prosenttiin, mikä on prosenttiyksikön enemmän kuin tänä vuonna eniten verottavissa kunnissa. Tänä vuonna kireintä, 22,5 prosentin, tuloveroa perivät Haapajärvi, Honkajoki, Jämijärvi, Reisjärvi ja Teuva.

Kunta laskee, että noin 29 000 euroa vuodessa tienaavalle kuntalaiselle korotus on noin 30 euroa kuukaudessa. Pienituloisimmille eläkeläisille korotuksella ei juurikaan ole kunnan mukaan vaikutustaeläketulovähennyksen takia.

– Vuosien mittaan kertynyt tuloveron korotuspaine konkretisoituu nyt ja vuonna 2020 erityisesti sote-menojen voimakkaan kasvun seurauksena. Samalla kunnan muussa toiminnassa on tarve varautua palkkamenojen kasvuun yleisten kunta-alan palkkaneuvottelujen seurauksena. Hallituksen lähtökohtana on ollut, että nykyinen palvelutaso pystytään säilyttämään, perustelee ehdotustaan kunnanjohtaja Jari Penttilä.

Tuloveroprosentin nostolla talousarvioesitys ei jää alijäämäiseksi. Halsua aikoo muun muassa jatkaa alle 5-vuotiaiden maksutonta päivähoitoa.

Sote-menoja pyritään hillitsemään ennaltaehkäisevästi tarjoamalla maksutonta ohjattua ryhmämuotoista kuntosalitoimintaa ikäihmisille toimintakyvyn ja liikunta-aktiivisuuden lisäämiseksi.

Kunnilla suuret paineet useiden prosenttiyksikköjen veronkorotuksiin

Halsuan kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Pärkkä sanoo, että lopulta Halsuan omilla toimilla ei aitoihin säästöihin päästä. Sopeuttamisvara kohdistuu Halsuan osalta ainoastaan kuntayhtymä Soiten toteuttamiin sote-palveluihin.

Laajemmassa mittakaavassa hän sanoo muidenkin pienien kuntien ahdingon syvenevän.

– Kuntien talous on siinä tilanteessa, että hallituksen kuntatalousohjelman perusteella paine nousee alle 6 000 asukkaan kunnissa vuoteen 2023 mennessä noin 5,5 prosenttiyksikön veroprosentin nostoon. Kaikkiaan 187 kunnassa nostopaine on yli 3 prosenttiyksikköä vuoteen 2023 mennessä, sanoo Pärkkä.

Halsua odottaa taloutensa kohenevan reilusti, mikäli suunnitelmat tuulivoimaloiden rakentamisesta kunnan alueelle etenevät lähivuosina. Ensi kevääksi valmistuu kaava, joka mahdollistaisi 60 tuulivoimalan pystyttämisen.

Halsualla toivotaan, että ruotsalaisen OX2-yhtiön ajaman tuulivoimapuiston rakentaminen alkaisi jo vuonna 2021. Kunta laskee saavansa tuulivoimaloista yli miljoona euroa kiinteistöveroja vuodessa. 1,5 prosentin ansiotuloverotuksen lasketaan tuovan kunnan kassaan 200 000 euroa.