Moni ulkomainen työntekijä on saanut työllistymiseen apua Kainuussa – "Tänä vuonna työllistyneitä on jo yli 70"

Kainuussa ulkomaalaiset työllistyvät muun muassa rakennus- ja siivousalalle.

työllistyminen
Olga Alanne ja Eija Tusa.
Olga Alanne ja Eija Tusa auttavat ulkomaalaisia työllistymään Kainuussa. Arto Loukasmäki

Ulkomaisten henkilöiden työnhaku on tutkimusten mukaan haastavaa, ja jopa pelkkä ulkomaalaistaustainen nimi työhakemuksessa voi tehdä hallaa.

Kainuussakin maahanmuuttajien työllistymisen ongelmat on havaittu, mutta tilanne on selvästi parantunut jo vuoden takaisesta.

Maahanmuuttajien yhdistys Etnika-Kainuu ry:ssä työskentelevän Olga Alanteen työhön kuuluu auttaa paikallisia maahanmuuttajia työllistymään. Heidän kauttaan työllistyneiden määrä on kasvanut jo moninkertaiseksi edellisvuoteen verrattuna.

– Viime vuoden aikana Kainuussa työllistyi 13 maahanmuuttajaa, mutta tänä vuonna työllistyneitä on jo yli 70, Alanne kertoo.

Alanteen mukaan suurimmat haasteet ulkomaalaisten työllistymiseen Kainuussa ovat huono suomen kielen taito ja lukutaidottomuus. Ulkomaalaiset kuitenkin hakeutuvat mielellään muun muassa logistiikka- ja hoiva-alan koulutuksiin. Näiltä aloilta löytyy myös hyvin töitä ja tilanne paranee jatkuvasti.

– Kainuussa ulkomaalaiset työllistyvät hyvin esimerkiksi rakennus- ja siivousalalle. Kun meidän asiakkaat pääsevät töihin ja näyttävät oman työpanoksensa, se antaa myös seuraaville työntekijöille tilaa, Monikulttuurikeskus Monikan koordinaattori Eija Tusa sanoo.

Naiset ovat tyytyväisiä Kainuun tilanteeseen ja uskovat syrjinnän olevan jatkuvassa laskussa.

– Tilanne on Kainuussa parempi kuin etelässä, eikä rasismin tilanne ole niin voimakasta. Ulkomaalaisten määrä maakunnassa on lisääntynyt ja ihmiset ovat innokkaita opiskelemaan ja yhtä ahkeria kuin suomalaisetkin, Alanne sanoo.

Alanne uskoo, että tulevaisuudessa ulkomaisten työntekijöiden määrä tulee Kainuussa kasvamaan.

– Todennäköisesti työvoimapula kasvaa ja maahanmuuttajia nähdään enemmän työntekijöinä, siitä ei pääse mihinkään. Toivottavasti myös rasismi vähenee, Alanne sanoo.

Tekstiin korjattu 28.10.2019 klo 15.12, että Alanne puhuu Etnikan kautta työllistyneistä. Lisäksi otsikkoa muutettu. Alkuperäinen otsikko: Ulkomaisten työntekijöiden työllistyminen hurjassa nousussa Kainuussa – "Tilanne on parempi kuin etelässä, eikä rasismi ole niin voimakasta"

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)