Hyppää sisältöön

Rutalahden pohjasta löytyi pieni vene ja kokonaisia tukkipuunippuja – harrastajat kartoittivat järven pohjaa Museoviraston toiveesta

Päijänteen Rutalahden pohjasta etsittiin suuren puurakenteisen aluksen hylkyä.

Jari Peltonen löysi Rutalahdesta pienen soutuveneen hylyn. Kuva: Tenho Tornberg / Yle

Pari viikkoa sitten uutisoimme Päijänteen Rutalahden kiinnostavista hirsilöydöistä. Museovirasto toivoi tuolloin harrastajatutkijoilta apua Rutalahden kartoittamiseen.

Lahtelainen viistokaikuluotauskuvausta harrastava Kari Ylönen tarttui haasteeseen ja kartoitti koko lahden pohjukan. Kartoittamiseen meni aikaa pari päivää ja lisäksi kuvien analysointi vei aikaa useita tunteja.

Laivan hylkyä ei löytynyt, mutta paljon muuta mielenkiintoista. Ensimmäinen havainto on, että lahden pohjasta löytyy valtavasti uiton yhteydessä sinne päätynyttä puutavaraa. Pohjasta löytyy kokonaisia tukkinippuja ja myös hajonneita nippuja.

Kari Ylösen tekemä kuva Rutalahden pohjalta löytyvistä asioista. Kuva: Kari Ylönen / Viistokaiku24.fi

Sukellusharrastaja Jari Peltonen Jyväskylästä kävi tarkastamassa, mikä on tukkirannasta löytynyt noin viiden metrin mittainen kaareva puu. Perimätiedon mukaan kookkaan puurakenteisen aluksen hylky voisi olla juuri niillä tienoilla. Rannasta on löytynyt useita hirrenpätkiä, jotka ovat Museoviraston tutkijoiden mukaan kookkaan puurakenteisen aluksen kaaren osia.

Peltonen ei löytänyt ison laivan hylkyä, mutta pienen soutuveneen hylky sieltä kuitenkin löytyi. Peltonen aikoo palata tutkimaan Rutalahden pohjaa isommalla porukalla viimeistään ensi keväänä.

Sukeltajien työtä helpottaa se, että Kari Ylösen viistokaikuluotauskuvauksen materiaali kokonaisuudessaan on heidän käytössään. Kartalta löytyvät kaikki mielenkiintoiset kohteet lahden pohjasta ja sukeltajien työnä on käydä tarkistamassa ne.

Kari Ylöseltä kului muutama päivä Rutalahden viistokaikuluotaamiseen. Kuva: Tenho Tornberg / Yle

Intendentti Maija Matikka Museovirastosta kertoo, että jos lahden pohjukasta löytyy jotakin mielenkiintoista, voivat Museoviraston meriarkeologit käydä tutkimassa niitä yhdessä paikallisten sukeltajien kanssa.

Museoviraston lisäksi Ylönen luovuttaa materiaalit korvauksetta myös Rutalahden kyläyhdistykselle, osakaskunnalle.

Kari Ylönen kertoo olevansa suunnistaja ja suunnistuskarttojen tekijä.

– Mutta minua kiinnostaa myös, mitä järvien pohjat kätkevät. Tämä vei viistokaikuluotauksen harrastajaksi. Veneitä on löytynyt lähes kaikista järvistä, mitä olen kartoittanut.

Ylönen on kuvannut myös esimerkiksi Vanajaveden pohjaa (siirryt toiseen palveluun) (Facebook).

.
.