Oikeusasiamies puuttui Oulun poliisin pitkittyneisiin lapsia koskeviin esitutkintoihin – eräässä tapauksessa tutkinta kesti kaksi vuotta

Lain mukaan esitutkinnat on toimitettava kiirreellisesti epäillyissä rikoksissa, joissa osallisina on alle 15-vuotiaita.

oikeusasiamiehet
Petri Jääskeläinen.
Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen. Arkistokuva.Jussi Aalto / Oikeusasiamiehen kanslia.

Oulun poliisilaitos on saanut kehotuksen kiinnittää huomiota lapsien tekemiksi epäiltyjen ja lapsiin kohdistuneiden rikosten esitutkintojen kestoon. Lain mukaan esitutkinnat on toimitettava kiireellisesti epäillyissä rikoksissa, joissa osallisina on alle 15-vuotiaita.

Kehotuksen on tehnyt eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen kanteluratkaisussaan. Kantelut liittyvät kahteen tapaukseen, joista ensimmäisessä sekä epäilty että asianomistaja olivat 14-vuotiaita, toisessa tapauksessa kouluavustajaa epäiltiin 8-vuotiaan lapsen pahoinpitelystä.

Ensimmäisessä tapauksessa asianomistajaa kuulusteltiin yhdeksän kuukautta epäillyn rikoksen jälkeen, epäiltyä tekijää puolitoista vuotta rikosilmoituksen tekemisestä. Toisessa tapauksessa esitutkinta kesti yli kaksi vuotta.

Oikeusasiamiehen mukaan kumpikaan esitutkinnoista ei ollut laaja tai vaikea selvittää. Viipymiset johtuivat oikeusasiamiehen mukaan Oulun poliisilaitoksen erittäin vaikeasta työtilanteesta, joka ilmeni oikeusasiamiehelle tarkastuksen yhteydessä keväällä 2019.

Esittelijäneuvos Juha Haapamäki kertoo, että vastaavia kehotuksia joudutaan silloin tällöin antamaan, ei kuitenkaan kovin usein. Haapamäki toteaa, että poliisi joutuu priorisoimaan toimintaansa, jonka vuoksi näitä tilanteita syntyy.

– Oulun poliisilaitos on ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin ja on lisännyt henkilöstöä tutkinnan puolelle.

Oulun poliisista rikosylikomisario ja rikostorjuntasektorin johtaja Janne Koskela kertoo, että Oulun poliisilaitoksen alueella isoimmat vaikeudet esitutkinta-ajoissa ovat olleet juuri Oulun alueella. Hänen mukaansa kannellut tapaukset ovat tapahtuneet vuosina 2016 ja 2017.

– Kevättalvesta 2018 lukien rikostorjuntaa on tehostettu lapsiin ja nuoriin kohdistuneiden sekä väkivaltarikollisuuden osalta. Väkivaltaryhmään on perustettu kaksi uutta tutkijan virkaa tutkintojen jouduttamiseksi viime keväänä.

Poliisihallitus tekee tarkastuksen Oulun poliisilaitokselle marraskuussa, jolloin alaikäisiin liittyvien esitutkintojen käsittelyajat otetaan keskusteluun.