Lääkkeiden saatavuushäiriöt lisääntyneet – huoli tuhansien suomalaisnaisten käyttämästä rintasyöpälääkkeestä sen sijaan ohi

Rintasyöpälääke letrotsolia sisältävissä valmisteissa ollut laaja saatavuushäiriö herätti huolta alkusyksyn aikana. Nyt valmisteita on saatu Suomeen jälleen tarvetta vastaavia määriä.

lääkkeet
lääkelaatta, anonyymi
Mediuutiset kertoo, että Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea aikoo avata vuodenvaihteessa hakukoneen lääkkeiden saatavuushäiriöille.AOP

Tuhansien suomalaisnaisten käyttämän rintasyöpälääkkeen saatavuus on jälleen normalisoitunut, ilmoittaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotteessaan.

Rintasyöpälääke letrotsolia sisältävissä valmisteissa ollut laaja saatavuushäiriö herätti huolta alkusyksyn aikana. Tilannetta saatiin helpotettua jo viime kuun lopulla, kun apteekeille saatiin jakeluun suurempi määrä lääkkeitä.

Nyt valmisteita on Fimean mukaan saatu Suomeen jälleen tarvetta vastaavia määriä.

Saatavuushäiriöt lisääntyneet viime vuodesta

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet viime vuosien aikana. Vielä vuonna 2011 ilmoituksia saatavuushäiriöistä tuli alle sata. Viime vuonna ilmoituksia sen sijaan tuli yhteensä 1 213.

Tällä hetkellä avoimia saatavuushäiriöasioita on 867, kertoo Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahti. Tämän vuoden alusta tähän päivään mennessä on myyntiluvan haltijoilta tullut yhteensä 1 366 saatavuushäiriöilmoitusta.

Ilmoitusten määrä on mennyt siis jo tähän mennessä viimevuotisten ilmoitusmäärien ohitse. Linnolahden mukaan määrät eivät ole kuitenkaan aivan yksi yhteen verrannollisia, koska lokakuun alusta alkaen ilmoituksia on alettu kerätä pakkauskokokohtaisesti.

Ilmoituksia on tullut aiemminkin pakkauskokokohtaisesti, mutta yksittäisen lääkkeen kaikista erikokoisista pakkauksista on voinut tulla myös vain yksi yhteinen ilmoitus.

Saatavuuspulmat voi jatkossa selvittää hakukoneella

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoo avaavansa vuodenvaihteessa hakukoneen lääkkeiden saatavuushäiriöille. Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahti arvelee Mediuutisten haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että saatavuuspulmia on näkyvissä jatkossakin.

– Tänä vuonna tulee enemmän ilmoituksia kuin viime vuonna. Näyttää siltä, että saatavuushäiriöt eivät ole ainakaan vähentymään päin.