Kiista rakennusten kohtalosta ja työntekijöiden ulkoistamisesta – johtokunta haluaa erota Rovaniemellä

Erokirjeen allekirjoittajien mielestä johtokunnan lausuntoja ei oteta huomioon eikä heidän kanssaan ole keskusteltu.

Rovaniemi
Lappia-talo
Lappia-talo on yksi Rovaniemen kaupungin tilaliikelaitoksen hallinnoimista rakennuksista.Jyri Tynkkynen / Yle

RovaniemiRovaniemen kaupungin liikelaitoksen johtokunta on jättänyt eroilmoituksen yhtä jäsentä lukuun ottamatta. Keskiviikolle 23. lokakuuta päivätyn eroilmoituksen on allekirjoittanut kahdeksan johtokunnan jäsentä, jotka ovat poliittisesti valittuja luottamushenkilöitä.

– Meillä ei ole käytännössä päätösvaltaa, tilaliikelaitoksen puheenjohtajana toiminut Maarit Simoska (kesk.) kiteyttää.

Ilmoituksen allekirjoittaneiden mielestä kaupunginhallitus ja viranhaltijat eivät ole ottaneet johtokunnan lausuntoja huomioon eikä heidän kanssaan ole keskusteltu lainkaan. Taustalla on tulossa olevat muutokset kaupungin kiinteistöjen hallinnassa.

Liikelaitoksen johtokunnan tehtävänä on ohjata ja valvoa kaupungin kiinteistöistä vastaavan tilaliikelaitoksen toimintaa sekä päättää tiloihin liittyvistä uudis- ja korjausinvestoinneista, ostoista ja myynneistä sekä ylläpidosta. Tilaliikelaitoksen hallinnassa on yli 140 kiinteistöä, joista moni on huonossa kunnossa.

"Perusongelmat eivät lähde mihinkään"

Rovaniemen kaupunginvaltuusto päätti viime kesäkuussa, että tilaliikelaitos muutetaan kaupunginhallituksen alaiseksi taseyksiköksi.

– Vaikka taseyksikkö tulee liikelaitoksen tilalle, perusongelmat eivät lähde mihinkään. Kaupungin tilojen hallinta on yhä pirstaloitunut ja tyhjiä kiinteistöjä on paljon, Simoska sanoo.

Liikelaitoksen johtokunnan eronneet jäsenet kertovat olevansa huolissaan myös siitä, että kaupunki suunnittelee ulkoistavansa liikelaitoksen kiinteistönhuollon ja rakennuskunnossapidon sekä useiden työntekijöiden vähentämistä jopa irtisanomisilla.

Johtokunnan jättäneiden mielestä ulkoistamisella ei saada sellaisia säästöjä, joita kaupunki toivoo.

– Ulkoistamisen kohteena on noin 50 työntekijää. En usko, että kaupunki säästäisi heti arvioimansa puoli miljoonaa euroa, sillä yleensä ulkoistamisen jälkeen hinnat nousevat alkuvaiheessa, Simoska perustelee.

He kertovat myös olevansa huolissaan muun muassa henkilöstön jaksamisesta jatkuvissa muutoksissa, vuorovaikutuksen puutteesta YT-menettelyssä ja työntekijöiden siirtymisestä yksityiselle sektorille.

"Epämääräistä"

Eroilmoituksen jättäneiden mielestä kaupungin tilahallintamalli ei ole selkeä eikä toimiva. Heidän mielestään tehtävänjako Rovaniemen Markkinakiinteistöt oy:n, sen tytäryhtiön Rovaniemen Kaupunkikiinteistöt oy:n, tilaliikelaitoksen ja peruskaupungin välillä on epämääräistä, ja se aiheuttaa epäluottamusta ja lisäkustannuksia sekä hidastaa päätöksentekoa.

Johtokunnan eroilmoitus menee seuraavaksi Rovaniemen kaupunginhallituksen käsittelyyn. Kaupunginhallitus tekee asiasta esityksen kaupunginvaltuustolle, joka päättää siitä aikanaan.

Käytännön toimintaan eroilla ei ole kovin suurta vaikutusta. Liikelaitoksen johtokunta lakkautetaan joka tapauksessa vuoden lopussa organisaatiouudistuksen vuoksi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).