Päihdekuntayhtymän jättämisestä pitkä päänsärky

Joensuu, Lappeenranta ja Imatra ovat valmiita oikeuteen saadakseen takaisin pääomansa. Kuntayhtymä ei näe syytä maksaa.

Joensuu
Kannabista, tupakkaa ja alkoholijuoma.
Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymä järjesti päihdekuntoutusta kymmenien kuntien asukkaille vuosikymmeniä. Jäljellä olevat jäsenkunnat ovat jo sopineet yhtymän purkamisesta, joka voi kuitenkin viivästyä hallintoriidan vuoksi. AOP

Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymän purkamisesta on alkanut uusi riita.

Kuntayhtymästä erosi vuoden 2016 lopussa 19 kuntaa. Näistä Joensuu, Lappeenranta ja Imatra vaativat, että ne saavat takaisin aikanaan maksamansa peruspääoman.

Joensuun osalta kyse on liki 150 000 eurosta, Lappeenrannalla 137 000 eurosta ja Imatralla 88 500 eurosta.

Kaupunkien mielestä päihdekuntayhtymällä on purkamiskulujen jälkeenkin varaa ainakin jonkin kokoisiin palautuksiin. Siksi kaupungit ovat valmiita oikeusjuttuun.

– Jos sopuun ei päästä, asia etenee hallintoriitana, Joensuun kaupunginlakimies Mikko Kärkkäinen toteaa.

Kaupungit ovat jo yhdessä palkanneet joensuulaisen asianajajan ajamaan vaatimustaan. Päihdekuntayhtymässä kuntien kirjelmä yllätti.

– Vaatimus on perusteeton ja myöhässä, kiusantekoa, kuntayhtymän johtaja Janne Tapola arvostelee.

Korvausten epäämisestä päätti jo vuonna 2016 yhtymävaltuusto. Osa kunnista vastusti ratkaisua.

Nyt Tapola pelkää, että hallintoriita voi viivästyttää kuntayhtymän jo alkuvuonna sovittua purkamista jopa vuosia.

– Loppuselvityksen piti tulla yhtymävaltuuston hyväksyttäväksi marraskuussa. Kuntayhtymän varat hupenevat tässä prosessissa syyttä, Tapola harmittelee.

Kuntayhtymän johtaja arvioi, että oikeuden ratkaisun odottelu maksaa yli 150 000 euroa vuodessa ensi vuodesta alkaen. Lisäksi kertyy oikeudenkäyntikuluja.

Lopputuloksena kuntayhtymälle jää lopputilityksessä vähemmän jaettavaa 36 jäsenkunnalleen. Näitä kuntia on Pohjois-Savossa 17, Etelä-Savossa 11, Päijät-Hämeessä kolme, Keski-Suomessa ja Kymenlaaksossa molemmissa kaksi ja Pohjois-Karjalassa yksi.

Rahaa kuntayhtymällä oli lokakuun alussa noin 1,6 miljoonaa euroa ja vuoden lopussa sitä on jäljellä arviolta 1,5 miljoonaa euroa. Muuta omaisuutta kuntayhtymällä ei ole.

– Aikaisintaan ensi keväänä voitaisiin seuraavan kerran hyväksyä purkusopimus valtuustossa, josta se lähtee vielä jäsenkuntiin ja se kestää puolisen vuotta, Janne Tapola laskee.

Päihdehuollon kuntayhtymän hallitus hyväksyi kokouksessaan 16. lokakuuta, että mikäli asia etenee hallinto-oikeuteen, kuntayhtymä selvittää mahdollisuuksia periä yhtymän purkamisen viivästyskulut pääomanpalautusvaatimuksen esittäneiltä kunnilta.