Rauma luopumassa perinteisestä joukkoliikenteestä

Rauman kaupungin liikennepäällikkö Risto Peltonen arvioi, että nykyisen kaltainen kaupunkiliikenne vetelee viimeisiään ja Raumalla siirrytään lähivuosina kutsuliikenteeseen.

Rauma
likaa linja-auton penkillä
Katja Halinen / Yle

Rauman joukkoliikenteessä on edessä radikaali uudistus, jos kaupungin liikennepäällikön visio toteutuu. Kaupungin liikennepäällikkö Risto Peltonen kirjoittaa Kuntaliiton sivuilla (siirryt toiseen palveluun), että isoja matalalattiabusseja ei enää Raumalla tarvita käyttäjien vähäisyyden takia.

– Kehitysajatuksenamme on, että nykyisen sopimuskauden päätyttyä meillä aloittaisi lähes kokonaan kutsuohjattu kaupunkiliikenne, jota ajettaisiin pienellä linja-autokalustolla. Kerralla kyytiin mahtuisi kuljetettavien henkilöiden lisäksi ainakin kaksi pyörätuolia ja tarvittaessa myös vaikka polkupyörät, Pelkonen toteaa.

Ruuhka-aikoina eli koulukyytien aikaan pikkubussit kulkisivat aikataulutettuja reittejä.

– Kustannukset eivät nykyiseen verrattuna oletettavasti juuri kasvaisi, kun mukaan luetaan koulukuljetukset, sote-kyydit ja joukkoliikenne. Saisimme kapasiteettimme hyötykäyttöön, sillä tyhjien penkkien ulkoiluttaminen vasta kallista onkin.

Kutsuttavaa kaukoliikennettä?

Rauman liikennepäällikkö Risto Peltonen sanoo, että Rauma voisi kokeilla myös kutsuohjattua kaukoliikennettä, koska joukkoliikenneyhteydet Rauman ja muiden kaupunkien välillä ovat heikentyneet.

– Jää vielä nähtäväksi, mahdollistaako nykyinen lainsäädäntö kokeilun. Tarve on kuitenkin ilmeinen, Peltonen kirjoittaa.

Rauman paikallisliikenteen vuorotarjonnasta vastaa Satakunnan Liikenne.

Rauman kaupunki on yrittänyt viime vuosina elvyttää henkilöjunaliikennettä Tampereelle, mutta tavoite junayhteyden avaamisesta ei ole toteutunut.

Raumalla on noin 39 000 asukasta.