Yli 1000 esiintyjää, lähes 900 ohjelmanumeroa – iskeekö messuahdistus? Näillä 7 vinkillä suunnistat Helsingin kirjamessuilla

Tänään alkavilla Helsingin kirjamessuilla voit kuulla, mitä Vesa-Matti Loiri kertoo elämäkerrastaan tai nähdä harvoin julkisuudessa esiintyvän Pajtim Statovcin.

Kirjamessuille odotetaan yli 80 000 kävijää. Kuva: Messukeskus, Helsingin kirjamessut

1. Vive la France!

Kirjamessujen tämän vuoden teemamaa on Ranska. Suomeksi ranskalaista kirjallisuutta käännetään harvakseltaan, mutta teemavuoden kunniaksi tahti on kiihtynyt syksyn mittaan.

Messuilla esiintyy muun muassa Pamela Druckerman, joka tuli Suomessakin tunnetuksi teoksellaan Kuinka kasvattaa bébé. Uusimmassa kirjassaan hän jatkaa ranskalaisen elämäntyylin ja nimenomaan naisen elämän valottamista. Mademoisellesta madameksi kuvaa keski-ikäistyvän naisen elämänmuutoksia. Druckerman esiintyy messuilla torstaina klo 16.

Yhdysvalloista Ranskaan muuttanut Pamela Druckerman havainnoi ranskalaisten elämää lempeällä huumorilla. Kuva: Dmitry Kostyukov / Siltala

Vakavampaa kirjallisuutta edustaa toinen ranskalaisvieras Éric Vuillard. Hänen tänä vuonna suomennettu teoksensa Päiväkäsky kertoo natsi-Saksan kulissien takaisista tapahtumista. Vuillard voitti vuonna 2017 arvostetun Concourt-palkinnon. Vuillardin ajatuksia voi kuunnella lauantaina klo 13 Senaatintori-lavalla.

2. Ennätysmäärä esikoiskirjailijoita

Tänä vuonna messuilla on hyvät mahdollisuudet katsastaa tulevaisuuden lupaukset. Messulavoilla nähdään ennätyksellisen paljon esikoiskirjailijoita.

Messuhulina on taatusti jännittävää, kun sen kokee ensimmäistä kertaa. Toki nykyään kirjailijat osaavat odottaa esilläoloa ja markkinointia. Monet esikoiskirjailijat avaavat väistämättä myös omaa elämäänsä, sillä tämän hetken trendi autofiktio on useiden esikoiskirjailijoiden tyylilaji.

Esitystaiteilija Meiju Niskala on yksi tämän vuoden esikoiskirjailijoista. Hänen romaaninsa Sata kirjettä kuolleelle äidille on autofiktiivinen eli pohjaa omiin kokemuksiin. Kuva: Mårten Lampen / Yle

Esikoiskirjailijoiden toivotaan houkuttelevan messuille etenkin nuorta yleisöä. Esikoiskirjailijoita on ohjelmassa päivittäin eri puolilla messualuetta.

3. Tungosta tiedossa, kun Loiri ja Tervo astuvat lavalle

Jos haluat kuunnella istuen Vesa-Matti Loirin ja Jari Tervon keskustelun, kannattaa lauantaina suunnata hyvissä ajoin kohti Senaatintori-lavaa.

Kahden titaanin jutustelu Loirin elämäkertakirjasta on epäilemättä yksi messujen suosituimmista ohjelmanumeroista. Kaksikko on esiintynyt yhdessä harvakseltaan. Kiinnostavaa nähdä, mitkä kirjan teemat nousevat esiin keskustelussa. Loiri ja Tervo esiintyvät lauantaina klo 15.30.

4. Kansainvälinen superlupaus Pajtim Statovci

Suomen tämän hetken kuumin kirjailija on Pajtim Statovci. Hän on ehdolla yhdysvaltalaisen National Book Award -palkinnon saajaksi. Hän pääsi viiden finalistin joukkoon kansainvälisessä sarjassa romaanillaan Tiranan sydän. Palkinto jaetaan 20. marraskuuta.

Helsingin kirjamessuilla Statovci on kuitenkin puhumassa uusimmasta romaanistaan Bolla, joka on vielä parempi kuin Tiranan sydän.

Pajtim Statovci ei viihdy julkisuudessa, mutta puhuu mielellään kirjojensa teemoista. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Statovci ei mielellään esiinny julkisuudessa, joten messuilla on hieno mahdollisuus kuulla hänen ajatuksiaan. Pajtim Statovci esiintyy lauantaina klo 14 Senaatintori-lavalla.

Statovcin kanssa voi keskustella myös lukupiirissä, joka on lauantaina klo 16.30 Lonna-salissa.

5. Nuoret tietävät ajan ilmiöt

Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaat tuottavat vuosittain Kallio-lavan ohjelman, joka on suunnattu erityisesti nuorille. Paikalle kannattaa suunnata muidenkin kuin nuorten, sillä jostain syystä Kirjakallion ohjelma on aina kiinnostava ellei peräti kiinnostavin.

Nuoret löytävät aiheet, joita ei ole loppuun kaluttu. Myös heidän näkökulmansa ovat tuoreita ja usein myös yhteiskunnallisia.

6. Lapset mukaan messuille

Lasten ei tarvitse kulkea messutungoksessa aikuisten jalkoja katsellen. Heille on oma suuri alueensa, jossa asiat ovat oikealla korkeudella ja jakkarat sopivan kokoisia. Kirjoihin saa koskea, niitä voi lukea ja ohjelmistossa on paljon myös tekemistä. Voi piirtää, askarrella tai osallistua etsiväkouluun.

Pienten lasten ohjelma on painottunut viikonloppuun. Torstaina ja perjantaina ohjelmistoa on enemmän kouluikäisillle.

Kirjamessuilla lapset on huomioitu omalla osastolla. Kuva: Emilia Malin / Yle

7. Jos ahistaa, ota messukaveri

Yli 1000 esiintyjää, kansainvälisiä kirjailijavieraita yli 40, ohjelmaa aamusta iltaan ja ne ihmismassat.... Jos loputtomat mahdollisuudet ja messuhulina tuntuvat ahdistavilta, on tarjolla messukaveri.

Messukeskuksen pääsisäänkäynnin lähellä päivystää joukko ammattiopisto Liven opiskelijoita, joita voi napata mukaansa kaveriksi. Messukaverin kanssa voi kulkea yhdessä, jutella, käydä kahvilla tai voi messukaveri jopa auttaa kirjaostosten kantamisessa.

Maksuton messukaveripalvelu on tarjolla torstaina ja perjantaina klo 10–15.

Helsingin kirjamessut Messukeskuksessa torstaista lauantaihin klo 10–20 ja sunnuntaina klo 10–18.