Brexit-jännitysnäytelmän uutta käännettä ei nähty vielä pääministerin kyselytunnilla – Pääministeri ja oppositiojohtaja syyttelivät toisiaan

Pääministeri ja työväenpuolueen johtaja ovat keskustelleet tuloksetta brexitin käsittelyn aikataulusta.

Brexit
Boris Johnson.
Johnson kiitti niitä parlamentin jäseniä, jotka ovat edistäneet brexitin käsittelyä.UK Parliamentary Recording Unit / EPA
  • Brittiparlamentti on jatkanut kimurantin brexitin puimista. Asia oli tänään esillä pääministerin kyselytunnilla, mutta ei edennyt puolin ja toisin esitettyjä syytöksiä pidemmälle.
  • Pääministeri Boris Johnson lupasi, että niin kausityöntekijöiden saatavuus kuin sujuva tavaraliikenne Pohjois-Irlannistakin varmistetaan myös jatkossa. Hän ei kertonut miten.
  • Mediatietojen mukaan pääministeri Johnson ja työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn keskustelivat keskiviikkoaamuna brexitin käsittelyn aikataulusta, mutta keskustelu ei johtanut mihinkään.

Yle Uutiset seurasi parlamentin keskustelua hetki hetkeltä.

15.15 Hetki hetkeltä -seuranta päättyy. Keskustelu parlamentin alahuoneessa kuitenkin jatkuu, ja sitä voi seurata Areenassa.

15.00 Pääministerin kyselytunti päättyy. Sisäministeri Priti Patel kertoo parlamentille tietonsa 39 ihmisen kuolemasta Essexissä. Patel toistaa poliisin aiemmin kertomat tiedot. Poliisi ei ole vahvistanut, että kyseessä oli ihmissalakuljetus, mutta Patel sanoo Britannian tekevän kansainvälistä yhteistyötä ihmissalakuljettajien kuriin saamiseksi.

14.58 Johnson kiittää niitä parlamentin jäseniä, jotka ovat edistäneet brexitin käsittelyä.

14.56 Johnson vitsailee Jeremy Corbynin lähettämisellä avaruuteen. Corbyn ei ole huvittunut.

Jeremy Corbyn.
Boris Johnson syytti Jeremy Corbynia IRA:n tukijaksi.UK Parliamentary Recording Unit / EPA

14.45 Nyt aiheena on rasismi jalkapallossa. Kysyjä sanoo kiihkoilun lisääntyneen nykyhallituksen aikana. Pääministeri tuomitsee rasismin, mutta on eri mieltä hallituksen vaikutuksesta kiihkoilun lisääntymiseen.

14.40 Keskustelu siirtyy eläkeläisten tv-lupamaksuihin. Aiempi ikääntyneiden maksuvapautus aiotaan lopettaa. Pääministeri vakuuttaa, että asiaa käsitellään vielä. Pääministeriä pyydetään varmistamaan, etteivät huijarit pysty käyttämään tilannetta hyväkseen viedäkseen vanhusten lupamaksurahat.

14.37 Keskustelu harhailee välillä muihin aiheisiin kuin brexitiin. Nyt puhutaan lääkekannabiksesta. Pääministeri lupaa palata asiaan myöhemmin.

14.35 Parlamentissa nostetaan esille se, että valtava määrä satoa on mädäntynyt, koska Britanniaan ei enää saada riittävästi kausityöntekijöitä. Johnson vakuuttaa, että työvoiman saatavuus turvataan brexitin jälkeen.

14.31 Pääministeriä pyydetään varmistamaan Skotlannin sananvalta brexit-asiassa. Johnson vastaa, ettei Skotlannin parlamentilla ole päätösvaltaa asiassa.

14.20 BBC:n politiikan toimittaja Vicki Young tiivistää kyselytunnin annin toisten syyttelyksi.

14.16 Corbyn vaatii selvitystä Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välisestä tavaraliikenteestä ja brexitin jälkeen vaadittavasta byrokratiasta. Johnson vakuuttaa liikenteen jatkuvan ennallaan. Corbyn syyttää Johnsonia Britannian yhtenäisyyden vahingoittamisesta, Johnson vastaa nimittämällä Corbynia Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n tukijaksi ja Skotlannin uuden kansanäänestyksen kannattajaksi.

14.12 Corbyn ja Johnson väittelevät Britannian terveydenhuollosta. Johnson epäilee keskustelun tuoksinassa Corbynin ajavan vain uutta kansanäänestystä EU-erosta.

Boris Johnson puhuu parlamentin alahuoneessa.
Pääministeri Boris Johnson toivoo, että Britannian parlamentti suostuu vaalien järjestämiseen 12. joulukuuta.UK Parliamentary Recording Unit / EPA

14.06 Corbyn aloittaa pahoittelemalla Essexin tapahtumia. Corbyn ei selitä brexit-kantojaan, mutta nostaa esille sen, ettei Johnsonin erosopimuksessa mainita ympäristön ja työntekijöiden turvaamista.

14.05 Johnson toivoo työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynia selittävän omia brexit-kantojaan.

14.02 Kyselytunnin aluksi Johnson pahoittelee 39 ihmisen kuolemaa Essexissä.

13.59 Pääministeri Johnson saapuu alahuoneeseen hurrausten saattelemana. Hieman aiemmin Johnson kuvattiin lähtemässä vauhdikkaasti virka-asunnostaan parlamenttiin.

Boris Johnson tukka pystyssä.
Andy Rain / EPA

13.55 BBC:n (siirryt toiseen palveluun) politiikan toimittajan Laura Kuenssbergin mukaan Johnsonin ja Corbynin keskustelu on käyty, eikä sen aikana ilmeisesti päästy yhteisymmärrykseen.

13.50 The Timesin toimittajan Franciss Elliottin mukaan Boris Johnson ja työväenpuolueen Jeremy Corbyn keskustelevat brexitin aikataulusta. Varjohallituksen oikeusministeri Richard Burgon sanoi keskiviikkoaamuna, että käsittelyyn kuluisi kuukausien sijaan viikkoja.

13.46 Tervetuloa mukaan seuraamaan brittiparlamentin alahuoneen värikästä keskustelua. Pääministerin kyselytunti alkaa kello 14 Suomen aikaa. Sitä ennen alahuone keskustelee muista asioista.

Lisää aiheesta:

Video perkaa Brexitin juuret, kuinka britit päätyivät EU-eron kannalle
Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, joka erottaa heidät Euroopan unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.

Millainen poliitikko on brexit-väännössä yhden erävoiton ottanut Boris Johnson?

Analyysi: Britannian pääministerin erosopimus sai periaatteellisen hyväksynnän – mutta ennenaikaiset vaalit ovat edelleen todennäköiset, ennen kuin EU-ero Britanniassa saadaan maaliin

Tusk suosittaa EU-maille, että Britannia saa brexit-jatkoajan