Hyppää sisältöön

Millainen poliitikko on brexit-väännössä yhden erävoiton ottanut Boris Johnson?

Kansan keskuudessa suosittu pääministeri osaa esittää asiat selkeästi ja hyvässä valossa, arvioi Eurooppa-tutkija Timo Miettinen.

Pääministeri matkalla työasunnoltaan Britannian parlamentin kyselytunnille keskiviikkona. Kuva: /All Over Press

Britannian parlamentti hyväksyi eilen illalla periaatteellisesti Johnsonin erosopimuksen, mutta antoi samalla lunta tupaan hylätessään ehdotuksen lakipaketin käsittelyn aikatauluista.

Boris Johnson on silti ensimmäinen pääministeri, joka on onnistunut voittamaan brexit-äänestyksen Britannian parlamentissa.

Vielä ei tiedetä, miten suuri lopullinen kannatus Johnsonin erosopimukselle on parlamentissa.

Pääministeri Boris Johnson puhui parlamentissa eilen ennen äänestyksiä. Kuva: Jessica Taylor / UK Parliament / EPA

– Vaikka se meni ensimmäisen vaiheen läpi 30 äänen erolla, siihen voidaan vielä periaatteessa esittää erilaisia muutosehdotuksia, jotka voi vesittää sen sisällön, sanoo Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkija Timo Miettinen.

Johnson onnistui silti siinä missä edeltäjä Theresa May ei – Johnson sai kovan linjan brexit-kannattajat konservatiivipuolueen sisältä taipumaan kannalleen.

– Tämä ei ole välttämättä hänen persoonansa ansiota, vaan lähestymistapa oli radikaalisti erilainen kuin Maylla, Miettinen sanoo.

May yritti etsiä sopimuksensa taakse yhteisymmärrystä koko parlamentin sisällä, toisin kuin Johnson, joka karsi erimieliset pois.

Johnsonin siivousluudan alle joutui myös hallituskumppani DUP, jonka pääministeri käytännössä hylkäsi erosopimuksen takia. Tämä voi tulevaisuudessa kostautua, sillä nyt Johnson näyttäytyy pienempien puolueiden kannalta epäluotettavana hallituskumppanina.

– Luottamuksen puute on Johnsonin suurin heikkous. Hän muuttaa mieltänsä hyvin nopeasti ja on valmis syömään sanojaan, Miettinen kertoo.

Boris Johnson pelleilee kalatiskillä Britannian EU-eroa ajavan kampanjan aikana vuonna 2016. Kuva: AOP

Pitkän linjan brexit-mies

Johnson on kampanjoinut EU-eron puolesta pitkään ja oli näkyviä eroa kannattavia hahmoja ennen kesäkuun 2016 kansanäänestystä.

Kun David Cameron erosi äänestyksen vanavedessä ja Theresa May nousi pääministeriksi, Johnson päätyi Britannian ulkoministeriksi. Tästä pestistä hän erosi vuonna 2018, protestina Mayn EU-erosopimukselle.

Johnson näyttäytyy nyt uskottavana, Miettinen sanoo, sillä hän on esiintynyt koko ajan brexitin läpiviejänä, vahvana johtajana, joka yrittää härkäpäisesti viedä kansan tahdon maaliin.

Osin tätä selittää myös yhteiskunnan yleinen ilmapiiri.

– Ihmiset ovat todella kyllästyneitä tähän koko kysymykseen.

Onko edessä uudet vaalit?

Tutkija uskoo, että Johnson punnitsee mahdollisia vaaleja brexit-sopimuksen kannalta.

– Kyse on siitä, onko nykyinen parlamentin kokoonpano sellainen, että erosopimukselle voisi olla mahdollisuuksia uusitussa aikataulussa vai lähdetäänkö vahvempaa tukea hakemaan uusien vaalien kautta, Miettinen sanoo.

Hänen mukaansa molemmat vaihtoehdot ovat vielä mahdollisia.

– Uudet vaalit ovat hieman todennäköisempi vaihtoehto. Tällöin nykyinen lakiesitys raukeaisi ja sitten mentäisi hakemaan uutta käsittelyä vaalien kautta, Miettinen sanoo.

Mielenosoittajat pitävät Boris Johnsonia esittävää nukkea uutta kansanäänestystä vaatineessa mielenosoituksessa. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Brexit-vääntö ei tunnu heiluttaneen Johnsonin suosiota kansan keskuudessa. Johnson on YouGovin imagoarvion (siirryt toiseen palveluun) mukaan edelleen Britannian suosituin konservatiivipoliitikko noin 30 prosentin kannatuksella, samoin kuin ennen valintaansa pääministeriksi.

Johnson tunnetaan kotimaassaan hyvin, arviolta 98 prosenttia briteistä (siirryt toiseen palveluun) on YouGovin mukaan kuullut Johnsonista. Tunnetumpia poliitikkoja ovat vain Johnsonin edeltäjä Theresa May ja työväenpuolueen Jeremy Corbyn.

Lontoon pormestarina Boris Johnson tunnettiin innokkaana pyöräilijänä. Kuvassa hän pyöräilee Oxford Streetillä helmikuussa 2016. Kuva: Facundo Arrizabalaga/EPA

Johnson eroaa tyystin edeltäjästään Theresa Maysta, joka nähtiin julkisuudessa hillittynä, pidättyväisenä ja aina siistissä jakkupuvussa hiukset laitettuna. Johnsonin kerrotaan sotkevan hiuksiaan ennen esiintymistä, jotta hän ei näyttäisi siltä, mitä hän todellisuudessa on: yksityiskoulujen ja huippuyliopistojen kasvatti.

Tämä tausta on luonut hänelle vahvat verkostot, jotka ovat paitsi tukeneet häntä vaaleissa myös suojanneet skandaaleilta. Samalla se on koulinut Johnsonista sujuvasanaisen esiintyjän.

– Hänen puhetapaansa liittyy yläluokkaisia elementtejä, mutta siinä on myös ilmaisuja, jotka vetoavat tavanomaiseen kansaan, Miettinen sanoo.

Miettisen mukaan Johnsonin tapa ”puhua kansalle” peittää alleen sen, että hän on muokannut brexit-prosessia hyvin itsepäisesti ja omaa linjaa vetäen.

– Hänellä on Trumpin tavoin taipumus möläytellä ja sanoa sellaisia asioita, mitkä eivät olisi menneet perinteisen poliitikkofiltterin läpi, Miettinen sanoo.

Toimittajasta pormestariksi

Yksi pääministerin vahvuuksista on myös se, että hänellä on kokemusta politiikasta paikallistasolla. Hänet valittiin Lontoon pormestariksi vuonna 2008. Hän pysyi pestissään vuoteen 2016. Tuona aikana Lontoon kaduille pyörähti kolonna kaupunkipyöriä ja kaupungissa pidettiin olympialaiset.

Myös Johnsonin toimittajataustaa voidaan pitää vahvuutena, sillä hän Miettisen mukaan ymmärtää miten julkisuus toimii ja hänen mielipiteitään siteerataan brittilehdistössä ahkerasti.

Johnson toimi parikymppisenä The Daily Telegraph -lehden kirjeenvaihtajana Brysselissä. Pian Johnson alkoi taiteilla kauhutarinoita EU-byrokratiasta. Hän kirjoitti, kuinka EU aikoi luokitella etanat kaloiksi ja määrätä maksimikoot kondomeille.

Johnsonin uutiset olivat hyvin suosittuja unioniin epäilevästi suhtautuvien parissa, mutta ne taiteilivat totuuden ja valheen rajamailla.

– Hän osaa esittää asiat selkeästi, hyvässä valossa ja omalta kannaltaan, Miettinen sanoo.

Lisää aiheesta:

Video perkaa Brexitin juuret, kuinka britit päätyivät EU-eron kannalle
Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, joka erottaa heidät Euroopan unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.
.
.