Movax käänsi Englannin brexit-epävarmuudet edukseen: "Lähdimme kauppaamaan koneita maailmalle"

Movax otti brexitin sumussa uuden kurssin, kun konevienti alkoi hyytyä Britanniaan. Hämeenlinnalaisella pk-yrityksellä on nyt vientiä jo 60 maahan.

Brexit
mies hitsaa.
Koneenrakentaja Movax toimii Hämeenlinnassa.Ville Välimäki / Yle

Koneenrakennusyritys Movax törmäsi nelisen vuotta sitten Britannian julkisen talouden säästöihin ja teossa olevaan brexit-hankkeeseen. Englannin valtio vähensi rahoitusta raideinvestointeihin, kertoo Movaxin toimitusjohtaja Lasse Mannola. Tämä vähensi Movaxin koneiden menekkiä Britanniassa.

Suomessa toimivat maakunnalliset kauppakamarit selvittävät parhaillaan yrityskyselyllä, miten yritykset ovat valmistautuneet tulevaan.

Hämeenlinnalainen yritys veti epävarmasta markkinasta johtopäätökset. Saarivaltakunta oli ollut Movaxille tärkeä myyntikohde, kurssia oli käännettävä ja kasvua lähdettiin hakemaan muualta.

– Emme jääneet laakereille lepäämään, vaan lähdimme kauppaamaan koneita maailmalle. Ratkaisu oli merkittävä, sillä vielä neljä vuotta sitten Englanti edusti hyvin suurta osaa viennistämme.

Tekemisen tarmo suunnattiin aktiiviseen markkinointiin ja myyntiin muille markkinoille Aasiasta Amerikkaan. Nyt Movaxin koneita on myyty 60 maahan, lähes kaikille mantereille.

Metallipajan tuotantotilat.
Movaxilla on edelleen myyntimies Isossa-Britanniassa.Ville Välimäki / Yle

– Muutamassa vuodessa liikevaihtomme on lähes kaksinkertaistunut, vaikka Britannian myynti kutistui murto-osaan, kertoo Oslosta puhelinhaastatteluun tavoitettu Movaxin toimitusjohtaja.

Kuningaskuntaa ei unohdettu

Sekava tilanne Englannissa brexitin takia ja brittiläisten kaupunkien, kuntien ja valtion rahoitusvaikeudet infrahankkeissa luovat epävarmuutta yrityksille. Punta on myös devalvoitunut suhteessa euroon runsaan kahden vuoden ajan.

Keskuskauppakamari on selvittänyt alkusyksystä 700 yrityksen tuntemuksia brexitistä. Neljännes yrityksistä uskoo brexitin vaikuttavan liiketoimintaan (siirryt toiseen palveluun) (Keskuskauppakamari). Puolet uskoo toiminnan jatkuvan ennallaan ja neljännes yrityksistä ei vielä tiennyt vaikutuksia. Keskuskauppakamarin yllätti tietämättömien yritysten suuri määrä.

Plasmaleikkuri leikkaa levyä
Movax toimii Hämeenlinnassa Tölkkimäen alueella. Ville Välimäki / Yle

– Päätöksenteko tuntuu olevan Englannin markkinoilla epävarmuuden takia nyt äärimmäisen vaikeaa. Emme kuitenkaan ole heittäneet pyyhettä kehään sielläkään, vakuuttaa Movaxin Lasse Mannola.

Englannissa toimivat suomalaiset yritykset jatkavat toimintaansa brexit-kohuista huolimatta, kerrotaan Lontoossa Suomen suurlähetystön yhteydessä toimivasta Team Finlandista.

Sama tuntuma on suomalais-brittiläisessä kauppakamarissa: suomalaisyritykset uskovat toiminnan jatkumiseen jokseenkin ennallaan brexitistä huolimatta. Suomalais-brittiläinen kauppakamari Lontoossa on jakanut vastikään Englannin maaperällä oleville suomalaisyrityksille tietoa tilanteesta.

Suomessa toimivat maakunnalliset kauppakamarit selvittävät parhaillaan omilla kyselyillään, miten Englantiin suuntautuneet yritykset ovat valmistautuneet ja selvitelleet tulevaa.

"Kaupat eivät tule itsekseen"

Brexitin takia muille markkinoille laajentamisen strategia on osoittautunut Movaxin tapauksessa toimivaksi. Yhtiön kehittämiä koneita käytetään muun muassa maanrakennustöissä, joissa pitää tukea kaivantoja, kuten esimerkiksi kerrostalojen monttutyömailla. Yhtiön päätuotteena on paaluniskijä, jonka voi kiinnittää kaivinkoneeseen.

Movaxin laitteilla on tuettu esimerkiksi Tampereella Ratinan kauppakeskuksen työmaata. Filippiineillä Manilassa on työn alla Movaxin osaamisella tuettu kerrostalotyömaa.

Kaivinkone täryttää levyä maan sisään.
Movaxin koneita käytetään myös ratojen varsien sähkölaitteiden perustusten tekemiseen.Ville Välimäki / Yle

Työntekijöitä Hämeenlinnassa on runsaat 40.

Movaxin uusimman tilikauden liikevaihto on yli 20 miljoonaa euroa. Liikevaihdosta yli 90 prosenttia tulee viennistä. Movax on kirjattu usein viime vuosina talouslehdissä maan parhaiten ja nopeimmin kasvavien yritysten joukkoon. Yritys valittiin myös usean Nuorkauppakamarin alueen vuoden 2019 Vientitykiksi (siirryt toiseen palveluun).

– Kaupat eivät tule itsekseen, kertoo toimitusjohtaja Lasse Mannola.

Norjan jälkeen Mannolan matka jatkui Yhdysvaltoihin alan messuille Chicagoon.