Hyppää sisältöön

Sipilä pyysi SDP:tä salaisessa tapaamisessa hallitukseen – Rinne kertoo uudessa kirjassa, että sai puolueeltaan takarajan tervehtymiselleen

Kirjan mukaan silloinen pääministeri Juha Sipilä tarjosi 2017 SDP:lle mieluisaa sote-ratkaisua ja paikkaa hallituksessa.

Antti Rinne
Pääministeri Antti Rinne kertoi elämäkertansa syntymisestä Akateemisessa kirjakaupassa. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa videon Rinteen haastattelusta. Taustalla kirjan kirjoittajat Matti Mörttinen ja Lauri Nurmi.

Sote-uudistus kiristi kesällä 2017 silloisten hallituspuolueiden välejä niin, että ex-pääministeri Juha Sipilä tarjosi SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle paikkaa hallituksessa.

Asia selviää tänään julkaistetusta Antti Rinteen elämäkerrasta Antti Rinne – koko tarina. Kahden toimittajan, Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen kirjaa on mainostettu Rinteen virallisena elämäkertana

Salainen tapaaminen pidettiin Porin Suomi-areenan yhteydessä heinäkuussa 2017, kirjan mukaan "kello 23 aikaan Vaakuna-hotellissa".

Sipilä tarjosi demareille mieluisaa sote-ratkaisua, johon ei olisi kuulunut kokoomuksen haluamaa valinnanvapautta. "Samalla Sipilä tarjosi SDP:lle siirtymistä oppositiosta hallitukseen. Kokoomus olisi joutunut hallituksesta oppositioon."

Rinne vahvistaa asian Ylelle. Kyse oli Sipilän halusta edistää sote-ratkaisua.

–Hän kysyi vaihtoehtoa, jossa voitaisiin tukea itsehallintoalueiden varaan rakentuvaa sote-hallintoa, ja voisiko SDP joko hallituksen ulkopuolelta tai hallituksessa ollessaan tukea tätä. Ei se sen kummempi keskustelu ollut, Rinne kommentoi ennen tilaisuuden alkamista Ylelle.

SDP ei kuitenkaan lähtenyt mukaan yhteistyöhön tai hallitukseen.

–Vain uudet vaalit ovat oikea tapa pyrkiä hallitusvaltaan, Rinne kertoo perustelleensa asiaa useaan otteeseen.

Hän teki päätöksen keskusteltuaan tarjouksesta SDP:n aiempien puheenjohtajien, kuten Paavo Lipposen, Ulf Sundqvistin ja Pertti Paasion kanssa.

Sipilältä toinenkin tiedustelu samana kesänä

Ilta-Sanomat kirjoitti Sipilän pyynnöstä syksyllä 2017, mutta tuolloin Rinne kiisti pyynnön Ylellä.

Sipilä tiedusteli Rinteen kiinnostusta hallitukseen aikaisemmin, jo kesäkuussa 2017 kun perussuomalaiset valitsi puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon.

Rinne kertoo kirjassa pitäneensä vain heinäkuista sote-lähestymistä vakavasti otettavaksi tarkoitettuna.

Sote-uudistus repi hallituspuolueiden välejä koko hallituskauden. Kirjassa Rinne kertoo, että silloinen ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli luvannut estää keskustan ja kokoomuksen sote-lehmänkaupan syksyllä 2015.

–Soini iski minulle nyrkkiä pöytään ja sanoi: ’Minä olen keskustellut vaimoni kanssa, joka on julkisen sektorin lääkäri. Vain minun kuolleen ruumiini yli tänne tulee pakkoyhtiöittäminen. Minä huolehdin, Antti, että tämä ei mene läpi.’ No, kahden päivän päästä havaitsin, että siinähän se pakkoyhtiöittäminen oli, Rinne kuvailee.

Yksinäinen olo ilman tukijoukkoja

Kirjassa käydään läpi, miten Rinne nousi toukokuussa 2014 SDP:n puheenjohtajaksi kukistamalla puoluekokouksen äänestyksessä niukasti puoluejohtajana vuosina 2008–14 toimineen Jutta Urpilaisen.

Rinne pyysi osan Urpilaisen tukijoista omaan esikuntaansa, mutta ei omia tukijoitaan. Tätä Rinne kertoo katuneensa jälkikäteen.

Rinteen nostivat puheenjohtajakisaan entinen SDP:n poliittisen osastonpäällikkö Vesa Mauriala, Aslak Haarahiltunen, Mika Häkkinen ja Juha Kähärä.

Rinne kertoo pitävänsä virheenä sitä, ettei pitänyt ”Maurialan varjo-organisaatiota” pystyssä enää puoluekokouksen jälkeen.

Nelikko jäi ammattiyhdistystehtäviin, eikä yksikään heistä seurannut Rinnettä puoluetoimistoon. Rinne tunsi olonsa yksinäiseksi SDP:n johdossa.

Harkitsi kokoukseen menoa pyörätuolissa

Viime vuodenvaihteessa Rinne sairastui vakavasti ja joutui pyörätuoliin. Pelissä oli toisaalta oma terveys, toisaalta tulevat eduskuntavaalit. SDP asettaisi pääministeriehdokkaansa maaliskuun puolessa välissä.

Rinne kysyi vielä heikossa kunnossa ollessaan neuvoa juuri läheiseltä tukijaltaan Vesa Maurialalta. Rinne pohti voiko hän mennä vaalitentteihin pyörätuolissa, kuten taannoin Yhdysvaltojen presidentti Woodrow Wilson.

Maurialan oli pakko vastata rehellisesti.

– Kuule Antti, et ole Wilson. Sinulla on puoluevaltuustoon asti aikaa tulla takaisin. Sen jälkeen puolueen on tehtävä ratkaisuja.

Tieto puolueen asettamasta takarajasta lujitti Maurialan mukaan Rinteen tahdonvoimaa ja kannusti paranemiseen.

Saunaseurat eivät maistu

Rinteen tarinaan sisältyvät myös kevään 2015 vaalien katkera tappio, neljän vuoden kausi oppositiossa, vakava sairastuminen jouluna 2018, niukka kärkisija viime kevään eduskuntavaaleissa ja SDP:n palauttaminen pääministeripuolueeksi kuudentoista vuoden tauon jälkeen.

Rinne määrittelee itsensä kirjassa melko ”yksinäiseksi kulkijaksi”. Hänellä ei ole tiivistä luotettujen lähipiiriä, eikä hän ole esimerkiksi kertaakaan käynyt eduskunnankuuluisassa saunassa.

Kirja on kertomus Rinteen lapsuudesta, nuoruudesta ja aikuisuudesta. Kirja kuvaa, kuinka Rinteestä tuli juristi, ammattiliittojohtaja ja poliitikko. Kirjassa puhuvat Rinteen perheenjäsenet, ystävät ja työtoverit.

– Kirja kertoo, millainen isä, aviomies, autonkuljettaja, näyttämömestari, sähköttäjä, neuvottelija, luonnonystävä, veneilijä ja intohimoinen keittiön yksinvaltias hän on, tiedotteessa kuvaillaan kirjan sisältöä.

.
.