Kannellisia ämpäreitä ja evakuointiteltta – vesipulaan varautumista harjoitteleva Pisara 2019 näkyy usealla paikkakunnalla Pohjois-Suomessa

Suomessa tapahtuu joka vuosi tilanteita, joissa veden tulo keskeytyy tai vesi on pilaantunutta.

vesihuolto
Ihminen pitelee vesikanisteria ja laskee vettä isommasta säiliöstä kanisteriin.
Suomen Punainen Risti avustaa häiriötilanteissa viranomaisia muun muassa avustamalla vedennjakelussa. Kuvituskuva. Niko Mannonen / Yle

Suomen Punaisen Ristin paikallisosastot harjoittelevat lauantaina 26. lokakuuta ihmisten auttamista vesikriisin sattuessa. Oulun piirin paikallisosastojen vapaaehtoiset testaavat omaa valmiutta reagoida ja auttaa vesikriisissä, jossa suuri määrä ihmisiä tarvitsee apua nopeasti.

Suomessa tapahtuu vuosittain tilanteita, joissa veden tulo keskeytyy tai vesi on pilaantunutta. Esimerkiksi vajaan kaksi vuotta sitten vuosikymmenten pahin sähkövika aiheutti Kainuussa vesikatkoksia ja vesijohtoverkon jäätymisiä. SPR kiersi silloin tarkistamassa yksin asuvien ikäihmisten kotitalouksia ja jakamassa puhdasta vettä.

– Viime vuoden lopulla Oulunsalossa vesilaitos pyysi meiltä ja Vapaaehtoiselta pelastuspalvelulta apua vedenjakeluun vesijohtoverkkoon joutuneen bakteerin takia. Vedensaastumisesta johtuvia pitkittyneitä vesikatkoksia on ollut ajoittain, kertoo SPR:n Oulun piirin valmiuspäällikkö Päivi Jurvakainen.

Valmiusharjoituksessa perustetaan alueelliset johtokeskukset Hyrynsalmelle, Kärsämäelle, Ouluun, Taivalkoskelle ja Tyrnävälle. Esimerkiksi Hyrynsalmella vapaaehtoiset harjoittelevat myrskyn seurauksena aiheutunutta vesikriisiä, jossa Punainen Risti saa tehtäväkseen pystyttää evakuointiteltan (siirryt toiseen palveluun) (SPR:n Hyrynsalmen paikallisosasto).

– Se on pilottitelttamme. Ajatuksena on, että samanlaiset teltat tulevat jokaiseen Punaisen Ristin 12 piiriin varautumisen ja valmiuden teltoiksi. Teltta eivät jää makaamaan ja odottamaan katastrofia, vaan sitä voi käyttää myös isoissa ensiapupäivystyksissä kuten Kainuun Rastiviikoilla päivystystelttana, Jurvakainen kertoo.

Osa osastoista järjestää myös paikallisia tapahtumia, joissa jaetaan vinkkejä kuntalaisille veden käyttökatkon varalle. Esimerkiksi Puolangalla vapaaehtoiset jakavat ensimmäisille Punaisen Ristin esittelypisteellä vieraileville kannellisia ämpäreitä, joissa vettä voi säilyttää veden käyttökatkon aikana.

Veden pilaantuessa tai vesiputken rikkoutuessa voi kestää useita päiviä ennen kuin vettä voi käyttää normaalisti.

– Siksi on tärkeää, että ihmiset miettisivät ennakkoon, onko heillä säilytysastioita ja mistä vettä saadaan. Ennen kaikkea pitäisi miettiä, miten syrjäkylillä asuvat ikäihmiset selviäisivät veden puutoksessa tai vesikatkon aikana, Jurvakainen sanoo.

Kuuntele myös: Oletko varautunut vesikriisiin? Radio Suomen Päivän haastattelu https://areena.yle.fi/1-50331554

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!