Nyt on viimeinen hetki ihailla ruskaa, sillä pakkanen ja talvi kolkuttavat jo ovea – "Syksy oli kaunis, mutta kohta se on ohi"

Kovapuuskainen myrsky hyvästelee syksyn viikonlopun aluksi. Puita voi kaatua ja liikenteessä tulee olla valppaana.

sää
Vaahtera loisti keltaisena eduskuntatalon edustalla 15. lokakuuta.
Vaahtera loisti keltaisena eduskuntatalon edustalla 15. lokakuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Lauhaan ja lokakuiseen syyssäähän tulee pian pikainen käänne.

Viikonvaihteessa lämpötilat laskevat Suomen eteläosissakin jopa kymmenen astetta nykyisestä nollan molemmille puolin, muualla ollaan tiukasti pakkasella. Maan pohjoisosissa voi sataa useita kymmeniä senttimetrejä lunta lauantaina.

On siis aika kaivaa toppavaatteet varastosta ja ottaa viimeiset ruskakuvat esiteltäviksi ystäville ja sukulaisille. Lehdet varisevat ja harmaa kylmyys valtaa maan.

– Syksy oli tänä vuonna kaunis, mutta kohta se on ohi, Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi maalailee.

Kotakorpi suosittelee myös talvirenkaiden vaihtoa ensi viikon aluksi, mikäli kylmyys on odotetunlaista. Pakkasten mukana tulee Etelä- ja Keski-Suomeen poutaa, eli lunta tuskin merkittäviä määriä vielä nähdään.

Kahvipannu tulilla.
Nuotio ja kahvipannu Tsahkaljärven rannalla Kilpisjärvellä, taustalla Saana-tunturi. Pian on aika vaihtaa syksyiset aktiviteetit talvisiin.Ismo Pekkarinen / AOP

Vielä ennen talven tuloa Suomea kuitenkin ravistelee viikonloppuna myrsky, kun maan yli liikkuu laaja matalapaine perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Maassa on tuolloin laajalti tuulivaroituksia ja erityisesti länsirannikolla tulee olla varovainen, kun tuuli puhaltaa yli 20 metriä sekunnissa. Myrsky voi kaataa puita, katkoa sähköjä ja aiheuttaa liikenteessä vaaratilanteita.

Katso tästä, kuinka myrsky pyyhkäisee Suomen yli viikonloppuna: