Kurdijohtaja kiitteli Venäjää ihmisten pelastamisesta

Mazlum Abdi suhtautuu varauksella Turkin kanssa tehtyyn sopimukseen.

Turkin hyökkäys
Mazlum Abdi
Mazlum AbdiDelil Souleiman / AFP

Kurdijohtoisten SDF-joukkojen komentaja Mazlum Abdi kiitti keskiviikkona Moskovaa ihmisten pelastamisesta. Venäjä solmi tiistaina Turkin kanssa sopimuksen, joka on päättänyt Turkin hyökkäyksen Syyrian kurdialueille.

Abdi kiitti Venäjää ja presidentti Vladimir Putinia kiinnostuksesta lieventää sotaa alueella ja siviilien pelastamisesta "vitsaukselta". Keskustelu käytiin puhelimitse muun muassa Venäjän puolustusministerin kanssa.

– Komentajalla oli myös varauksia joistakin sopimuksen kohdista, joista tarvitsee vielä keskustella, tiedotteessa kerrottiin.

Venäjä ja Turkki sopivat muun muassa, että kurdien YPG-taistelijoiden on aseineen poistuttava 150 tunnin kuluessa Syyriassa alueelta, joka ulottuu 32 kilometrin päähän Turkin vastaiselta rajalta. Kurdeille annettiin vetäytymiseen reilut kuusi vuorokautta keskiviikon puolestapäivästä lähtien. YPG on osa SDF-joukkoja.

Alueella sijaitsee useita joukoille ja Syyrian kurdeille merkittäviä kaupunkeja. Turkki tulee myös jäämään asemiin arabienemmistöisille alueille, mikä oli yksi noin kaksi viikkoa sitten alkaneen hyökkäyksen tavoitteista.

Lue myös:

Toimittajalta: Pakotteet kestivät vain viikon, mutta Yhdysvaltain ulkopolitiikan peruspilarit liikahtivat (23.10.)

Yhdysvallat poistaa Turkin vastaiset pakotteet – Trump Lähi-idästä: "Antaa muiden tapella tästä veren pitkään tahrimasta hiekasta"(23.10.)

Turkki sanoo, ettei sillä ole tarvetta aloittaa uudelleen hyökkäystä Pohjois-Syyriassa(23.10.)