1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Espanja

Edesmennyt Espanjan diktaattori Franco kaivetaan haudastaan ja siirretään vaimonsa viereen

Maan hallituksen mukaan Espanja ei voi "jatkaa diktaattorin perinnön ylistämistä" mausoleumissa, josta on tullut turistien ja äärioikeistolaisten suosima nähtävyys.

Diktaattori Francisco Franco osallistui itse hautamonumenttinsa suunnitteluun. Se sijaitsee Kaatuneiden laaksossa, Madridin länsipuolella. Kuva: Jon Santa Cruz / AOP

Espanjan edesmenneen diktaattorin Francisco Francon jäännökset siirrettiin torstaina pois Kaatuneiden laakson mausoleumista. Franco haudataan vaimonsa viereen perhehautaan El Pardoon Madridin pohjoispuolelle.

– Haudasta kaivaminen ja uudelleenhautaus tehdään kunnioittavalla tavalla hänen omaistensa läsnä ollessa, sanoi oikeusministeri Dolores Delgado lausunnossaan maanantaina.

Maan sosialistihallitus ilmoitti maaliskuussa, että Francon jäännökset siirretään pois Kaatuneiden laaksosta (Valle de los Caidos) Madridin länsipuolelta. Hallituksen mukaan Espanja ei voi "jatkaa diktaattorin perinnön ylistämistä" mausoleumissa, josta on tullut turistien ja äärioikeistolaisten suosima nähtävyys.

Oikeus hylkäsi aiemmin kaikki Francon omaisten vaatimukset päätöksen pyörtämisestä.

Francon jälkeläiset olisivat halunneet, että tämän jäännökset joko pysyvät Valle de los Caidosissa tai jos se ei ole mahdollista, ex-diktaattori haudattaisiin Almudenan katedraaliin Madridissa, jonne on haudattu Francon tytär. Hallitus pelkäsi kuitenkin liian keskeisen hautapaikan vetävän paikalle natseja ja äärioikeistolaisia.

Valle de los Caidosin mausoleumi rakennettiin vuosina 1940–1959, ja sitä oli tekemässä muiden muassa kymmeniätuhansia poliittisia vankeja. Sinne on haudattu yli 33 000 Espanjan sisällissodassa kaatunutta.

Franco hallitsi Espanjaa vuosina 1939–1975.

Lue myös:

Espanjan korkein oikeus ratkaisi: Diktaattori Francon jäännökset siirretään pois hautamausoleumista(24.9.)