1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nokia Oyj

Nokian pörssikurssi romahti, arvosta suli viidennes – osakkeen hinta alle neljä euroa

Osinkojen maksu keskeytettiin, koska Nokia haluaa taata kyvyn lisätä 5g-investointeja.

Nokian toimitilat Espoossa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Verkkolaitteita valmistavan Nokian osakekurssi romahti tänään rajuun laskuun heti Helsingin pörssin auetessa. Yhdeksän aikaan aamulla kurssi oli noin 20 prosenttia miinuksella.

Pörssikaupan päättyessä illalla osakkeen arvo oli 3,62 euroa. Laskua keskiviikosta tuli yli 23 prosenttia.

Nopean pörssinotkahduksen taustalla näkyy Nokian hallituksen päätös siitä, ettei tilikauden 2018 osinkojen kolmatta ja neljättä neljännesvuosittaista erää makseta. Ilmoituksen jälkeen osakekurssi romahti.

Nokian tiedotteen (siirryt toiseen palveluun)mukaan osinkojen maksu keskeytettiin, jotta voidaan taata Nokian kyky lisätä 5G-investointeja, jatkaa investointeja kasvaville yritysliiketoiminnan ja ohjelmistojen strategisille painopistealueille ja vahvistaa Nokian kassa-asemaa.

Nokian mukaan päätös osingonmaksun keskeyttämisestä on linjassa yhtiön osinkokäytännön kanssa. Sen mukaan osinkopäätökset tehdään huomioiden Nokian kassa-asema ja odotettavissa oleva kassavirta.

Nokia alkoi jakaa osinkoja vuosineljänneksittäin tilikaudesta 2018 alkaen.

Tulos pysyi miltei samana kuin viime kaudella

Pörssikurssin laskusta huolimatta Nokian tulos pysyi heinä–syyskuussa suunnilleen viime vuoden tasolla. Oikaistu liikevoitto oli 478 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli 487 miljoonaa euroa.

Heinä–syyskuun tulosta voinee pitää kohtuullisen hyvänä siihen nähden, että Nokia oli edellisessä osavuosikatsauksessa ennakoinut kolmannen vuosineljänneksen olevan "heikohko".

Liikevaihto nousi neljä prosenttia vuoden takaisesta ja oli 5,69 miljardia euroa.

Kassavarat kuitenkin hupenivat entisestään heinä-syyskuussa. Nettokassa ja lyhytaikaiset sijoitukset olivat nyt 344 miljoonaa euroa, kun ne edellisellä neljänneksellä olivat 502 miljoonaa euroa. Kassavarat ovat vähentyneet voimakkaasti vuoden takaisesta, jolloin varoja oli lähes 1,9 miljardia euroa.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri luonnehtii Nokian kolmannen vuosineljänneksen olleen vakaa.

– Useat liiketoimintamme suoriutuvat hyvin, ja odotamme vahvaa viimeistä neljännestä, jossa liikevoittoprosentti on vahva, Suri sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Suri kuitenkin varoittaa, että osa Nokian aiemmin kertomista 5G:n alkuvaiheeseen liittyvistä riskeistä on nyt toteutumassa. Hänen mukaansa Nokian kannattavuuteen vaikuttivat kolmannella vuosineljänneksellä muun muassa Nokian 5G-tuotteisiin liittyvä korkea kustannustaso, kannattavuushaasteet Kiinassa sekä hintapaineet ensimmäisissä 5G-sopimuksissa.

Arviota myös ensi vuoden liikevoittoprosentista alennetaan

Osavuosikatsauksen julkistamisen ohella Nokia laski ennustettaan koko vuoden liikevoitosta. Yhtiö odottaa tekevänsä tänä vuonna liikevoittoa noin 8,5 prosenttia liikevaihdosta, kun aiempi arvio oli 9–12 prosenttia.

Myös arviota ensi vuoden kannattavuudesta viilattiin alaspäin. Nokia odottaa nyt tekevänsä ensi vuonna liikevoittoa suunnilleen 9,5 prosenttia liikevaihdosta. Aiempi arvio oli 12–16 prosenttia.

Lue myös:

Nokian toisen neljänneksen tulos parani selvästi viime vuodesta – "Kannattavuus kasvoi oikein mukavasti"