1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Britannian rekkatragedian kuolonuhrit kiinalaisia – Poliisi teki kotietsintöjä, järjestäytyneen rikollisuuden osuutta tutkitaan

Brittimedian mukaan uhrit jäätyivät hengiltä, mutta poliisi ei ole kertonut kuolinsyytä.

Rekan perävaunusta löydettiin keskiviikkona 39 ihmisen ruumiit. Kuolinsyytä ei ole toistaiseksi vahvistettu. Kuva: Xinhua / All Over Press

Rekasta Britanniassa kuolleina löytyneet 39 ihmistä olivat kiinalaisia, vahvistaa poliisi. Aiemmin uhrien kansallisuudesta kertoivat televisiokanava ITV (siirryt toiseen palveluun) ja Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Myös Kiinan Kansan päivälehden mukaan kuolleiden uskotaan olevan kiinalaisia.

Poliisin mukaan kuolleista kahdeksan oli naisia ja 31 miehiä. Toisin kuin poliisi eilen kertoi, olivat kaikki uhrit aikuisia. Eilen yhtä uhreista luonnehdittiin teini-ikäiseksi.

Poliisi on yöllä tehnyt kotietsinnän kolmessa rakennuksessa Pohjois-Irlannissa Armagh'n kreivikunnassa tapaukseen liittyen. Brittimedian mukaan tutkituilla paikoilla on ilmeisesti yhteys rekan 25-vuotiaaseen kuljettajaan, joka on pidätetty epäiltynä murhasta.

Poliisi tiedotti torstaina, että se on saanut luvan jatkaa pidätysaikaa ylimääräisen vuorokauden ajan.

Poliisi on jatkanut Pohjois-Irlannin Portadownista kotoisin olevan epäillyn kuulustelemista tapauksen yksityiskohdista. Vielä ei ole tiedossa, kuinka paljon kuljettaja tiesi perävaunussa olleista ihmisistä, uutisoi The Guardian (siirryt toiseen palveluun). Kuljettaja oli tiettävästi noutanut perävaunun vain vähän aikaa ennen ruumiiden löytymistä.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ihmiskauppaan liittyviin rikoksiin erikoistuneet poliisit selvittävät, onko tapahtuneella yhteys järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Ihmissalakuljetus Britaniaan on viime aikoina lisääntynyt, ja järjestäytyneen rikollisuuden epäillään olevan osallisena siihen.

Uutistoimisto STT kertoi keskiviikkoiltana, että Europol ei ainakaan toistaiseksi ole mukana tutkinnassa.

Poliisi siirsi keskiviikkona rekan pois löytöpaikalta tarkempaa tutkimista varten. Kuva: Vickie Flores / EPA

Brittilehdet: Ihmiset jäätyivät hengiltä

Viranomaiset löysivät keskiviikkona Itä-Englannin Essexissä sijaitsevasta Graysista 39 ihmisen ruumiit. Ruumiit olivat rekan perävaunussa teollisuusalueella.

Poliisi kertoi keskiviikkona rekan saapuneen Britanniaan Walesin Holyheadin suursataman kautta. Myöhemmin kerrottiin, että rekan nuppi saapui Pohjois-Irlannista Irlannin kautta Holyheadin satamaan ja perävaunu Belgian Zeebruggesta Essexin Purfleetin kautta. Reitistä tätä ennen ei toistaiseksi ole varmuutta.

Bulgarian ulkoministeriön mukaan rekka on rekisteröity Bulgariassa yhtiöön, jonka omistaja on pohjoisirlantilainen. Bulgarian ulkoministeriön mukaan on erittäin epätodennäköistä, että kuolleet olisivat bulgarialaisia.

Poliisi ei ole julkistanut kuolinsyytä. Osa brittilehdistä, muun muassa The Daily Telegraph (siirryt toiseen palveluun), sanoo kuolleiden jäätyneen hengiltä kylmäkuljetuskontissa, jonka lämpötila saattoi olla -25 astetta.

Britanniassa löydettiin eilen keskiviikkona yhdeksän elossa olevaa ihmistä rekkaan piiloutuneina Kentissä, kertoo uutiskanava Sky News (siirryt toiseen palveluun). Löytö tehtiin vain tunteja Essexin kuolemantapausten paljastumisen jälkeen.

Lue myös:

Voisiko Essexin tragedia tapahtua Suomessa? Neljä kysymystä ja vastausta ihmisten salakuljettamisen kylmästä maailmasta