Hämeenlinnan remontoitu pääkirjasto valmistuu etuajassa

Täysremontin jälkeen pääkirjasto on myös entistä elämyksellisempi.

Hämeenlinnan pääkirjasto suljettiin remontin vuoksi syksyllä 2018. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Perusteellisessa remontissa ollut Hämeenlinnan pääkirjasto luovutetaan kaupungille reilusti etuajassa. Alunperin luovutuspäivä oli huhtikuun lopussa, mutta Hämeenlinnan kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen kertoo, että rakennus on luovutuskelpoinen jo tammikuun lopussa.

– Nykyisen aikataulun mukaan kirjasto voidaan avata asiakkaille ensi vuoden syyskuussa.

Jurvasen mukaan kirjasto on jo pitkään tuottanut elämyksellisiä ja toiminnallisia palveluita kirjojen lainaamisen ohessa. Uudistuneessa kirjastossa asiakkaat voivat entistä aktiivisemmin itse olla mukana tuottamassa elämyksiä itselleen ja yhteisölle.

– Esimerkiksi musiikki- ja kulttuuritapahtumille on tarjolla kaksi esiintymistilaa.

Luvassa lisää työskentely- ja harrastustiloja

Ennen kirjaston remonttia hämeenlinnalaisilta kerättiin toiveita kirjaston kehittämiseksi. Uusia toimintoja on tehty kaupunkilaisten ideoiden ja tarpeiden pohjalta.

– Kirjastossa on asiakkaiden varattavissa editointi- ja digitointitilan lisäksi studiotila, jossa on mahdollista tuottaa demotasoinen video tai äänite. Monikanavaisessa mediatilassa voi kokeilla uusimpia mediamuotoja ja -välineitä, kuten virtuaalilaseja, kertoo Jurvanen.

– Soittohuoneessa puolestaan on pianon lisäksi käytettävissä myös muita soittimia akustisesti.

Uusien harrastus- ja työskentelymahdollisuuksien lisäksi kirjastossa on edelleen runsaasti tilaa myös kirjoille. Asiakkaat saavat käyttöönsä esimerkiksi kirjaston alakerrassa sijaitsevaan laajan kirjavaraston Jemman.

Myös aukioloiltaan kirjasto tulee palvelemaan kaupunkilaisia aiempaa paremmin. Uusi pääkirjasto on avoinna kello 06.00–22.00.