Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Veikkauksen valvontaa tehostettava – sitten vasta selvitetään, onko monopoliasema aiheellinen

EU-lainsäädäntö sallii monopolin, jos se auttaa ehkäisemään rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Veikkauksen valvontaa on uudistettava, ja vasta tämän jälkeen kannattaa selvittää, pitäisikö rahapelien monopoliasemasta luopua, esittää Kilpailu- ja kuluttajaviraston tuore raportti. (siirryt toiseen palveluun)

EU-lainsäädäntö sallii monopolin, jos se auttaa ehkäisemään rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja. Tuottojen käyttö yleishyödyllisiin tarkoituksiin ei riitä, vaan valvonnan on oltava tehokasta.

Raportin mukaan rahapelijärjestelmän sääntely ei täytä tehokkaan valvonnan vaatimuksia. Siitä vastaavat tahot tekevät muun muassa päällekkäistä työtä.

Ongelmallista on myös se, että tuottojen edunsaajat osallistuvat pelaamisen sääntelyyn ja ovat mukana, kun rahapelipoliittisista linjauksista päätetään. Tilanne voi kannustaa heitä ylläpitämään tuottojen määriä ongelmapelaamiseen puuttumisen sijaan.

KKV:n raportissa esitellään esimerkkeinä Tanskan- ja Ruotsin-mallit, joissa sääntely on keskitetty yhdelle toimijalle.

– Ongelmallisen pelaamisen määrään vaikuttaa enemmän se, miten rahapelaamista säännellään kuin se, miten rahapelaaminen on järjestetty. Nykyistä rahapelisääntelyä onkin ensin keskitettävä ja tehostettava. Vasta sen jälkeen voidaan harkita, onko järjestelmää tarvetta muuttaa, kertoo viraston tutkimuspäällikkö Anu Raijas tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Tällä viikolla myös Ylen Mot-ohjelman uutisissa on tuotu esiin viraston esiin nostamia huolenaiheita. Tästä pääset katsomaan A-studion, jossa omistajaohjausministeri Sirpa Paateroa (sd.) haastateltiin kohusta toiseen rämpivän Veikkauksen tilasta ja tulevaisuudesta.

Suomessa pelataan eniten Euroopassa

Kaikkia rahapelejä koskeva monopoli on Suomen lisäksi käytössä Euroopan sisällä vain Norjassa. Lähes kaikissa EU-maissa on kuitenkin käytössä joko linsenssijärjestelmä tai sen ja monopolijärjestelmän yhdistelmä.

Suomalaiset häviävät rahapeleihin keskimäärin 320 euroa vuodessa. Suomessa pelataan eniten rahapelejä Euroopassa.

Eniten rahaa suomalaiset syytävät raha-automaattipeleihin. Raha-automaattipelit voidaan luokitella haitallisimpien rahapelien joukkoon. Riski peliriippuvuuteen ja ongelmapelaamiseen on niitä käytettäessä erityisen suuri.

Virasto ehdottaa, että rahapelien haitoista ja ongelmapelaamisen riskistä viestittäisiin kuluttajille aiempaa selvemmin.

Raportti on ensimmäinen osa viraston laajempaa rahapelaamishanketta. Hankkeen tiimoilta julkaistaan syksyn aikana muitakin raportteja ja loppuraportti ensi vuoden alussa.

Juttua tarkennettu kello 17.16: Suomalaiset häviävät rahapeleihin keskimäärin 320 euroa vuodessa. Aiemmin jutussa kerrottiin, että suomalaiset käyttäisivät rahapeleihin 320 euroa vuodessa.

Lisää aiheesta: