Vääristyneet mielikuvat ohjaavat HPV-rokotteen ottamisessa – Kainuussa rokotteen kattavuus voisi olla parempikin

Turvallisuuteen ja sivuvaikutuksiin liittyvät pelot vaikuttavat hpv-rokotteen ottamiseen Kainuussa.

HPV-rokote
Nuorta naista rokotetaan.
HPV- eli papilloomavirusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja se annetaan tytöille alakoulun viidennellä luokalla. Kuvituskuva.Jochen Tack / AOP

Kainuussa lähes 70 prosenttia yläkouluun menevistä tytöistä on saanut HPV-rokotteen. HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä, ja paras keino suojautua tartunnalta on HPV-rokote.

Yhä harvempi enää kieltäytyy rokotteesta, mutta kattavuus saisi olla neuvolatyön, koulu- ja opiskelija terveydenhuollon pääl­lik­kö Maila Moilasen mukaan parempikin.

– Asiallisen tiedon antaminen on tärkeää.

Rokotuksen ottamattomuuteen voi liittyä useita syitä, muun muassa pelko rokotteen turvallisuudesta tai vakavista sivuvaikutuksista.

– Somessa liikkuvat huhut vaikuttavat myös rokotuskattavuuteen.

Yleisenä ilmiönä on Moilasen mielestä nähtävissä tieteelliseen tietoon ja näyttöön skeptisesti suhtautuminen, ihmiset eivät luota enää viranomaisiin samalla tavalla kuin ennen.

HPV- eli papilloomavirusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan, ja se annetaan tytöille alakoulun viidennellä luokalla. Suomessa yläkouluun menevistä tytöistä noin 70 prosenttia on saanut papilloomarokotteen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)