Synkkiä näkymiä esittänyt Nokia valtava pettymys sijoittajille – osake rajussa syöksyssä

Nokian vuosineljänneksen tulos oli kohtuullien, mutta mikään muu ei osavuosikatsauksessa hivellyt sijoittajia.

Nokia Oyj
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Nokian osakekurssi on ollut tulosjulkistamisen jälkeen huimassa syöksyssä. Osakkeen hinnasta kadonneen neljänneksen syy löytyy synkistä tulevaisuudennäkymistä, vaikka kolmannen vuosineljänneksen tulos oli ihan kohtuullinen.

– Nokian näkymät olivat valtava pettymys. Yhtiö leikkasi vuoden 2019 näkymiä, ja myös vuoden 2020 näkymiä alennettiin tuntuvasti. Sen lisäksi osingonmaksu keskeytetään muutaman neljänneksen ajaksi. Kyllä tämä oli valtava pettymys sijoittajille, kertoo analyytikko Mikael Rautanen analyysiyhtiö Inderesistä.

Rautasen mukaan sijoittajat yllätti ennen kaikkea se, että he olivat hyvin pitkälle tukeutuneet ja luottaneet Nokian aiemmin ohjeistamaan merkittävään tulosparannukseen vuonna 2020.

– Nyt sitten leikattiin rajusti näkymiä, niin sijoittajat pettyivät tuntuvasti, Rautanen jatkaa.

Lisäpontta pettymykselle tulee siitä, että verkkomarkkinat ovat selkeästi piristymässä. Esimerkiksi Nokia pääkilpailijoilla Huaweilla ja Ericssonilla menee kohtalaisen hyvin, ja Ericsson jopa viime viikolla nosti näkymiään.

– Tässä kontekstissa tuo raportti kertoo huolestuttavaa kieltä Nokian kilpailukyvystä 5G-aikakaudella.

Huolestuttavinta ja selkein heikkous Rautasen mukaan on mobiiliverkkojen liiketoiminta. Liikkeellelähtö 5G-aikakauteen on lähtenyt kompuroiden, ja samaan aikaan sisäiset ja ulkoiset riskitekijät ovat realisoituneet.

– Ne jarruttavat tätä kehitystä.

Osinkojen maksamisen keskeytys ei hirveästi Rautasta huoleta, koska yrityksen kassa heilahtelee ja voi elpyä nopeastikin. Toisaalta heikko kassa on ollut pettymys sijoittajille ja alue, jossa se ei ole pystynyt lunastamaan lupauksiaan.

"Vaikeudet saattavat näkyä markkinoiden paineena"

Analyytikko Mikael Rautanen ei suoralta kädeltä löydä selkeitä virheitä Nokian tekemisissä, mutta kaikkiaan hän pitää mennyttä neljän vuoden jaksoa yhtiölle vaikeana.

– Erittäin vaikean neljän vuoden markkinatilanteen aikana markkinat ovat tulleet tosi rajusti alas, ja samaan aikaan on vedetty raskasta fuusiota Alcatel-Lucentin kanssa.

– Toisaalta nyt pitäisi olla siinä pisteessä, että markkinat lähtevät piristymään ja Nokia olisi iskukunnossa. Nyt näyttää siltä, että markkinat piristyvät, mutta Nokia ei ole ehtinyt ihan saamaan organisaatiotaan ja tuoteportfoliotaan iskukuntoon.

Kun Rautaselta kysyy, että saattaako edessä olla lähtölaskenta jollekulle, niin hän vastaa siihen markkinoiden näkökulmasta.

– Vaikeudet saattavat näkyä markkinoiden paineena yhtiötä kohtaan. Erityisesti kun laitetaan siihen kontekstiin, että markkinat piristyvät ja kilpailijat porskuttavat kohtalaiden hyvää vauhtia eteenpäin.

Kaikesta huolimatta Rautanen arvioi, että Nokia on menossa kohti parempaa.

– Tulos kyllä lähtee tästä parantumaan, mutta millä kulmakertoimella. Nokia itsekin ohjeisti merkittävää parannusta vuonna 2020, mutta nyt näyttää siltä, että sitä joudutaan odottamaan vuoteen 2021, eikä silloinkaan se ole niin hyvä kuin aiemmin ennakoitiin.

Lue myös: Nokian pörssikurssi romahti, arvosta suli viidennes – osakkeen hinta alle neljä euroa