Komission tuleva puheenjohtaja: Britannia voi joutua ehdottamaan komissaaria

Suomi ei ole vielä ottanut kantaa Britannian eron lykkäämiseen. Jäsenyyden jatkoaika vaikuttaisi myös Ursula von der Leyenin suunnitelmiin.

Euroopan unioni
Pääministeri Antti Rinne ja EU-komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasivat Kesärannassa Helsingissä 24. lokakuuta
Pääministeri Antti Rinne ja EU-komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasivat Kesärannassa Helsingissä 24. lokakuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Britannian pitkittyvä ero Euroopan unionista voi sekoittaa uuden EU-komission muodostamista. Komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi vierailullaan Helsingissä aikovansa pyytää Britanniaa ehdottamaan brittiläistä komission jäsentä, jos eropäivä lykkääntyy yli marraskuun alun.

– Jos Britannia on silloin vielä EU:ssa, pyydän tietenkin Britanniaa lähettämään komissaarin, von der Leyen sanoi.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ei ole vielä keskustellut jatkoajasta Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin kanssa. Rinne sanoi, että jatkoajasta voidaan sopia kirjallisella menettelyllä, eli EU-johtajien ei tarvitsisi kokoontua Brysseliin päättämään asiasta.

– Jos se (jatkoaika) merkitsee, että kova brexit voidaan välttää, se sopii minulle, Rinne sanoi.

Britannian oli määrä erota EU:sta viikon päästä torstaina, mutta maan hallitus on parlamentin pakottamana pyytänyt jatkoaikaa tammikuun loppuun. Tusk selvittää jäsenmaiden kantoja jatkoaikaan. Rinteen mukaan suuri enemmistö, "ehkä kaikki", jäsenmaat kannattavat jatkon myöntämistä. Hän ei ottanut kantaa jatkoajan pituuteen.

Samalla kun Britannian ero pitkittyy, myös saksalaisen von der Leyenin johtaman uuden komission muodostaminen viivästyy. Euroopan parlamentti on torjunut kolme komissaariehdokasta. Uudet ehdokkaat pitää vielä haastatella ennen kuin parlamentti voi äänestää koko komission hyväksymisestä.

Sen takia uusi komissio ei pysty astumaan virkaansa marraskuun alussa, vaan näillä näkymin aikatauluun tulee ainakin kuukauden lykkäys ja Jean-Claude Junckerin johtama nykyinen kokoonpano joutuu jatkamaan kaavailtua pidempään.

Ranska ehdotti tänään komissaarikseen Thierry Bretonia parlamentin torjuman Sylvie Goulardin sijaan. Breton saisi hyvin laajan ja vaikutusvaltaisen salkun, johon kuuluvat digiasiat, sisämarkkinat, teollisuus- ja puolustuskysymykset. Hän on ranskalaisen IT-yhtiö Atosin toimitusjohtaja, ja toiminut 2000-luvun alkupuolella Ranskan talousministerinä.

Von der Leyen sanoi aikovansa seuraavaksi kutsua Bretonin viralliseen haastatteluun. Hän toivoo uutta komissaariehdokasta myös Romanialta jo lähipäivinä. Unkari on jo esittänyt uuden ehdokkaan parlamentin torppaaman entisen oikeusministerin László Trócsányin tilalle.

Naisten osuus komission jäsenistä laskee vääjäämättä, sillä kahden hylätyn naisehdokkaan ja yhden miehen tilalle on tulossa vähintään kaksi miestä. Alunperin ehdotetussa kokoonpanossa oli 13 naista ja 14 miestä.

– On silti varmaa, että tässä komissiossa naisten osuus tulee olemaan suurempi kuin koskaan, von der Leyen sanoi.

Komissio on EU:ssa painava vallankäyttäjä, koska sillä on yksinoikeus tehdä lakialoitteita. Komissio myös valvoo että jäsenmaat noudattavat EU-sopimuksia.

Von der Leyen aikoi keskustella Rinteen kanssa ennen kaikkea EU:n tulevasta budjetista vuosille 2021–2027, jota Suomi puheenjohtajamaana valmistelee. Von der Leyen kehui, että isäntämaa käyttää suhteessa Euroopan maista eniten rahaa tutkimukseen ja innovaatioihin.

Hän haluaa ohjata budjetin valmistelua sellaiseen suuntaan, että se tukee tulevan komission ohjelmaa. Von der Leyen piti tärkeänä esimerkiksi sitä, että ilmastotoimiin suunnataan riittävästi rahoitusta.